Savić: Jedino rješenje je prodaja Frikoma

Za vrijeme trajanja arbitražnog postupka izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak je podnio zahtjev da mu se odobri raspolaganje imovinom ove kompanije.

Stranke u arbitraži su prihvatile mirovanje postupka dok se u studenom pred sudom u Londonu ne donese konačna odluka, piše u priopćenju Agrokorove firme Ledo.

Ekonomski stručnjaci tvrde da od ove odluke zavisi sudbina Frikoma, ali i svih srpskih firmi u vlasništvu Agrokora.

Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, objašnjava da bi odbijanje ruskog zahtjeva pred sudom u Londonu značilo da je Frikom prepušten na milost i nemilost izvanrednoj upravi u Zagrebu i da bi ga to gotovo sigurno odvelo u stečaj.

“Ako bi se uvažio hrvatski zahtjev, to bi bilo jako loše po građane Srbije koji rade u Agrokorovim tvrtkama jer bi to značilo da londonski sud ipak priznaje pravo stečajnom upravitelju da se može i ovdje ponašati kao i prema imovini u Hrvatskoj. A tamo izvanredni povjerenik Ante Ramljak ima velika prava i on praktično odlučuje o cjelokupnoj imovini Agrokora u Hrvatskoj. S druge strane, ako se uvaži ruski zahtjev, to će biti i u interesu Srbije jer je barem na neko vrijeme zaštićeno poslovanje poduzeća Agrokora u Srbiji i radnici mogu da budu spokojni. Mjere koje zahtjeva ruska banka su na liniji zaštite interesa naših poduzeća i naših građana”, objasnio je Savić.

On je dodao da je jedini spas za Frikom u prodaji.

“Ukoliko bi Frikom, preko Sberbanke, dobio novog vlasnika koji je savjestan, to bi značilo da ova kompanija nastavlja da radi samostalno i nesmetano, bez tereta Agrokorovih dugova”, rekao je Savić. (SEEbiz/Beta)

Prethodni članakMali trgovci u Srbiji izbjegavaju primati kartice
Sljedeći članakDubravica nastavlja tržišnu ekspanziju