John Gašparac

Inicijativa The Science based Targets (SBTi) složila se i podržala je PwC-ove ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. godine za 50% u apsolutnim iznosima u odnosu na razinu iz 2019. u skladu sa scenarijem od 1,5 stupnja. Što je još važnije, PwC-ovi ciljevi ne ostaju samo u opsezima 1. i 2. razine emisija, nego uključuju ciljeve najveće indirektne emisije 3. razine.

Bob Moritz, globalni predsjednik PwC-a, kaže: „Klimatske promjene jedan su od najhitnijih problema s kojima se naš planet danas suočava. Kao dio naše nove strategije ‘Nove jednadžbe’, ponovno pokazujemo koliko želimo biti dio rješenja. Zato smo se obvezali postići neto nultu stopu do 2030. i drago mi je što se SBTi složio i podržava naše ciljeve smanjenja emisija. Moramo poput naših klijenata izgraditi povjerenje svojih dionika i postići održive rezultate, a rješavanje našeg utjecaja na klimu ključno je za oboje.”

Ovim pristupom, koji je u skladu s najvećim ambicijama SBTi-a, PwC se obvezuje dekarbonizirati način na koji posluje i odvojiti rast poslovanja od emisija stakleničkih plinova.

Colm Kelly, globalni lider PwC-ove mreže za aktivnosti povezane sa svrhom, politikama i korporativnom odgovornošću, dodaje: “Kroz podršku našim klijentima i dobavljačima u preoblikovanju njihovog poslovanja za postizanje neto nulte stope prepoznajemo važnost aktivnog smanjenja utjecaja vlastitog poslovanja na klimatski otisak, uključujući emisije iz opsega 3. razine. Kao takav, PwC se obvezao ispuniti najvišu razinu ambicija SBTi -a, a naš cilj smanjenja emisije iz opsega 3. razine u skladu je sa scenarijem od 1,5 stupnja.”

John Gašparac, predsjednik uprave PwC-a Hrvatska komentirao je: “PwC Hrvatska, kao i ostale članice PwC-ove mreže, svoju strategiju u vezi postizanja neto nulte stope u potpunosti je uskladio s globalnom strategijom, a provodimo brojne aktivnosti za dostizanje tog cilja. Naša suradnja s klijentima i dobavljačima na ovu temu uključuje i aktivan dijalog i partnerstvo, kako bismo zajedničkim naporima postigli zadane ciljeve.”

Kako je navedeno u PwC-ovoj globalnoj strategiji The New Equation, PwC se obvezao transformirati svoj poslovni model kako bi dekarbonizirao svoj lanac vrijednosti, povećavajući transparentnost i podržavajući razvoj čvrstih okvira i standarda ESG izvješćivanja. PwC-ova mreža također će surađivati sa svojim klijentima i dobavljačima i podržavati ih u rješavanju njihovog utjecaja na klimu.

PwC-ova obveza uključuje četiri ključna područja:

  • Poslovanje: PwC će smanjiti svoje emisije u skladu s klimatskim scenarijem od 1,5 stupnja, uključujući smanjenje opsega emisija 1. i 2. razine od 50% i apsolutno 50%-tno smanjenje emisija od poslovnih putovanja od osnovice za 2019. godinu do 2030. Osim toga, PwC će ubrzati svoju tranziciju na 100% obnovljivu električnu energiju, a kako bi ublažio njen današnjih utjecaj, PwC će nastaviti kompenzirati svoje emisije visoko kvalitetnim ugljičnim kvotama.
  • Klijenti: PwC će surađivati sa svojim klijentima kako bi podržao njihove napore da neto nulta budućnost postane stvarnost za sve, nadograđujući se na postojeći rad s klijentima u održivosti i neto nultoj transformaciji.
  • Dobavljači: PwC će surađivati s ključnim dobavljačima, potičući ih i podržavajući ih u postizanju neto nulte stope. Obvezujemo se da će do 2025. godine 50 % naših globalnih dobavljača kupljenih dobara i usluga po količini emisija postaviti vlastite znanstveno utemeljene ciljeve smanjenja utjecaja na klimu.
  • Klimatski program: PwC će nastaviti svoj dugogodišnji program istraživanja i suradnje s poduzećima, kreatorima politika i nevladinim organizacijama kako bi ubrzao neto nulto gospodarstvo.

Koristeći razine iz 2019. kao osnovicu, PwC će redovito i transparentno izvještavati o napretku u postizanju svojih operativnih ciljeva, poboljšavajući izvješćivanje o emisijama stakleničkih plinova počevši od 2023., koristeći prošireno izvješćivanje na temelju mjerila Svjetskog gospodarskog foruma/Međunarodnog poslovnog vijeća (IBC), kao i preporuke Svjetskog poslovnog vijeća o održivom razvoju.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!