Začini se u prosjeku kupuju sedam puta godišnje; mono začini nešto češće od univerzalnih i specijalnih. Mono začine u posljednjih je godinu dana kupilo čak 1,3 milijuna kućanstava u Hrvatskoj, dok je univerzalne i specijalne začine istodobno kupilo 1,1 milijun kućanstava.

Analizirali smo kategorije mono začina i začina koji obuhvaćaju univerzalne i specijalne začine. Prema podacima GfK Panela kućanstava, visokih 92% hrvatskih kućanstava u posljednjih je godinu dana kupilo neku vrstu začina. Pri tome su mono začini zastupljeniji u kućanstvima (kupuje ih 86%), dok su univerzalni i specijalni začini prisutni u manjem broju kućanstava (74%). Začini se u prosjeku kupuju sedam puta godišnje; mono začini nešto češće od univerzalnih i specijalnih. Mono začine u posljednjih godinu dana kupilo je čak 1.299.000 kućanstava u Hrvatskoj, a pronašli smo ih u više od 6 milijuna košarica hrvatskih Shoppera. Univerzalne i specijalne začine u posljednjih je godinu dana kupilo 1.130.000 kućanstava a svoje su mjesto imali u nešto manje od 4 milijuna i 800 tisuća košarica. U prosječnoj kupovini, na začine se u posljednjih godinu dana potrošilo 14,16 kn (pri čemu na mono začine nešto manje 11,83 kn, a na univerzalne i specijalne 15,32 kn po kupovini).

KANALI PRODAJE
Pogledamo li kako se kategorije ponašaju u pojedinim kanalima prodaje i usporedimo li ih s vrijednosnim udjelom kanala na ukupnom FMCG tržištu, možemo uočiti kako se začini iznadprosječno kupuju u hipermarketima (indeks vrijednosnog udjela kanala u kategoriji začina 130). Iznadprosječno se začini kupuju i u supermarketima i malim trgovinama (indeksi 111 i 112 tim redom). No čak i ovdje postoje razlike s obzirom na to je li riječ o mono začinima ili univerzalnim i specijalnim začinima.

Za kategoriju mono začina, iznadprosječno su osim hipermarketa važne i ostale specijalizirane trgovine (indeks vrijednosnog udjela u kategoriji čak 132), dok su za univerzalne i specijalne začine, osim hipermarketa, iznadprosječno zastupljeni kanali malih trgovina (indeks 128) i supermarketi (120). Internetska prodaja nije kanal kojim se ostvaruje značajna vrijednost kada su začini u pitanju, upravo suprotno – njen je indeks u ovoj kategoriji manji od 50% u odnosu na ukupno FMCG tržište. Pogledamo li, osim vrijednosti i broj Shoppera, uočavamo kako je od 175.000 Shoppera koji su u posljednjih dana kupovali putem interneta, samo njih 15.000 kupilo i začine.

PREHRAMBENI SEGMENTI
Prema prehrambenim navikama i navikama kuhanja, hrvatski Shopperi podijeljeni su u pet segmenata: Green Enthusiasts, Instant Eaters, Masterchefs, Old Schoolers i Quick & Healthy Cooks. Svaki od ovih segmenata specifičan je ne samo prema svojim stavovima o prehrani i navikama prehrane i kuhanja, već i prema socio-demografiji, kupovnim navikama, sklonosti promocijama, privatnim markama, inovacijama i slično. Vrijednosnim udjelom (na FMCG tržištu) najveći segment Shoppera prema prehrambenim navikama u Hrvatskoj su Old Schooleri, dok su najmanje zastupljeni Instant Eaters. Provjerili smo postoje li razlike u njihovom odnosu prema začinima općenito, kao i mono začinima i univerzalnim i specijalnim začinima.

Prema rezultatima, pogledamo li začine u totalu kao jednu kategoriju, Masterchefovi su ti koji ne mogu bez začina u svojim jelima, što ne čudi s obzirom na to da uživaju u pripremi obroka, eksperimentiranju i pripremanju jela. Njihov je indeks vrijednosnog udjela još značajniji u kategoriji mono začina (133) u odnosu na univerzalne i specijalne začine (116). S druge strane, iako “under-indeksirani” u začinima generalno, najveći segment prema prehrambenim navikama (Old Schooleri) iznadprosječno su vrijednosno zastupljeni u kategoriji univerzalnih i specijalnih začina (110), dok je segment Quick&Healthy Cooks “over-indeksiran” u kategoriji mono začina (106).