design_thinking_hrvatska_4Vodeća hrvatska konzultantska kuća Sense Consulting i međunarodno nagrađivana kreativna agencija Bruketa&Žinić OM pokrenule su zajednički projekt Design Thinking Hrvatska.

Riječ je o usluzi poslovnog savjetovanja koja se koristi svjetski priznatom metodom Design Thinking, a služi za stvaranje inovacija, razvoj inovacijske kulture i buđenje kreativnosti. Metoda pomaže tvrtkama da u današnjem nepredvidivome vremenu postanu agilnije i inovativnije poput Startupa.

“Inovacija i kreativnost ključni su faktori rasta poslovanja, no istraživanja pokazuju kako dvije trećine hrvatskih kompanija ne inovira jer smatra da im to nije potrebno, da je komplicirano i skupo ili da ne mogu svi biti inovativni i kreativni. Design Thinking metoda dokazuje da je svatko kreativna osoba i da kroz samo pet koraka možemo doći do opipljivog i tržišno testiranog prototipa neke ideje”, pojašnjava Vedran Antoljak, glavni partner u Sense Consultingu.

“Design Thinking nije rezerviran samo za dizajnere, ne radi se o dizajniranju već o kreativnom razmišljanju poput dizajnera, no nije riječ niti o pukom teoretiziranju, već o stvaranju. Bilo da je riječ o kratkoj radionici ili višemjesečnome projektu, kroz Design Thinking dolazi se do konkretnih rješenja koja u svome središtu imaju korisnika i njegove stvarne potrebe, a ne inovaciju zbog inovacije”, kazao je Nikola Žinić, kreativni direktor reklamne agencije Bruketa&Žinić OM.

Design Thinking metoda je nastala kroz potrebu za pronalaženje inovativnih rješenja u dinamičnom poslovnom okruženju u kojem danas poslujemo, gdje tradicionalne metode i alati više nisu dostatni.

design_thinking_hrvatska_2Metoda je razvijena je na američkom sveučilištu Stanford, a primjenjuju je mnoge globalno uspješne kompanije poput Applea, IBM-a, Samsunga ili Procter&Gamblea, kao i brojne manje tvrtke i organizacije iz različitih branši, među kojima i neke u Hrvatskoj. IKEA je primjerice na principima Design Thinkinga prva počela proizvoditi namještaj tako da ga svaki korisnik može lako transportirati i sam složiti.

Design Thinking Hrvatska prvi je strukturirani i sustavan oblik poslovnog savjetovanja za organizacije i korporacije koji u zemlji i regiji koristi spomenutu metodu. Tim trenera Design Thinkinga Hrvatska educirao se na HPI School of Design Thinking pri Hasso Plattner Institutu Sveučilišta u Potsdamu i drugim cijenjenim institucijama na temu Design Thinkinga.