Sirani Gligora priznanje u SAD-u

Sirana Gligora iz Kolana dobitnik je prve nagrade u klasi ovčjih sireva na World Cheese Championship natjecanju

Paški sir iz maslinove komine Sirane Gligora osvojio je prvo mjesto u kategoriji tvrdih ovčjih sireva na World Cheese Championship natjecanju koje je održano 18. i 19. ožujka u gradu Madison u američkoj saveznoj državi Wisconsin.

Riječ je o prvom međunarodnom priznanju za Pašški sir izvan europskog kontinenta. Na tridesetom bijenalu World Cheese Championshipa u Madisonu, koji slovi za glavni grad sira u Americi, natjecalo se 2.619 različitih sireva iz 22 države koje je ocjenjivalo 50 međunarodnih stručnih sudaca.

U kategoriji tvrdih ovčjih sireva hrvatske su sirane poslale ukupno šest sireva “kandidata” koji su se natjecali protiv poznatih sireva iz Amerike te renomiranih europskih sireva iz ŠŠpanjolske i Italije. Nakon rigoroznog testiranja i sušenja rezultati su objavljeni te je Pašški sir iz maslinove komine Sirane Gligora proglaššen najboljim u svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva, pobjedivšši čak i specijalne edicije i rezerve ššpanjolskih ovčjih sireva koji su osvojili preostale medalje.

Hrvatske sirane ššalju sireve na World Championship Cheese natjecanje od 2012. godine te je ovo prvi put da je hrvatski sir trijumfirao medaljom na tom natjecanju.

Prethodni članakJoš jedna međunarodna medalja za Vina Laguna
Sljedeći članakTrgovačke udruge: Ultra gros