Nakon što je kao odgovor na ulazak strane konkurencije 2001. osnovana Ultra grupa, četiri godine kasnije sklapanjem ugovora između Ultra grupe d.o.o. iz Zagreba i Unigrossa d.o.o. iz Pazina stvoren je Ultra gros – udruženje hrvatskih trgovačkih kuća.

Da je udruživanje bilo ispravna strategija pokazuju i podaci o rastu prometa grupacije koji je u 2013. premašio 3,2 milijarde kuna.

Članice pokrivaju značajan broj županija pa se tako Valalta, Duravit i Lavor nalaze u Istarskoj, Jadranka, Kvarner Punat i Jeruzalem u Primorsko-goranskoj, Sonik u Zadarskoj, Djelo u Šibensko-kninskoj, a Victa i Ribola u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U središnjoj Hrvatskoj Diona, Prehrana, Union i Vrutak pokrivaju Zagrebačku, Strahinjčica i Trgocentar Krapinsko-zagorsku, TP Varaždin i Trgonom Varaždinsku, PPK Bjelovar Bjelovarsko-bilogorsku, a Lonia i Mlin i Pekare Sisačko-moslavačku županiju.

Članstvom u Ultra grosu sve članice ostvaruju čitav niz pogodnosti: osiguranje boljih uvjeta nabave robe, suradnja kod zajedničkih marketinških aktivnosti, razvoj proizvoda privatne robne marke, međusobna suradnja kroz kupovinu i prodaju robe, uvođenje kvalitetnih informacijskih sustava, obuka zaposlenika i dr.