Snižena cijena kao tip promocije bilježi rast kod sve četiri kategorije namaza, no pravu dominaciju pokazuje kod voćnih namaza gdje je uz 12% rasta u zadnjih godinu dana zauzela čak 70% udjela u broju promocija

U okviru analize kretanja u kategoriji “Namazi” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u periodu svibanj 2016. – travanj 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

U zadnje dvije godine u kategoriji pašteta oglašavalo se 40 proizvođača, u kategoriji svježih namaza njih 25, a kod voćnih i čokoladnih namaza po 35 (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

PAŠTETE
Robne marke pašteta su u zadnjih 12 mjeseci ojačale svoj udio u broju promocija za 2% te su na kraju ovogodišnjeg travnja zauzimale 93% udjela, dok je trgovačkim markama prepušteno preostalih 7%.

U poretku proizvođača izdvajaju se tri imena, premda i među njima ima dosta razlike. Zadržavši 30% udjela u broju promocija Gavrilović je vodeći u poretku proizvođača, a slijedi Droga Kolinska koja je rasla za 3% na aktualnih 25% udjela.

Treća je Podravka koja je pala s 18% na 16%. Značajno manje udjele drže Bolton, koji je udvostručio svoj udio i sada ima 6%, dok je AsCommerce pao za 2%, na sadašnjih 3% udjela. Svi ostali proizvođači izgubili su 3% te su u zadnjih 12 mjeseci zauzeli petinu udjela u broju promocija.

Rastom od 7% na međugodišnjoj razini Billa se u svojoj oproštajnoj godini na hrvatskom tržištu probila na prvo mjesto u poretku trgovaca sa 16% udjela u broju promocija.

Spar je zadržavši svojih 15% udjela kliznuo na drugo mjesto, dok je trećeplasirani Kaufland ostao na 11%.

Ostali trgovci su ostvarili udjele ispod 10%, a prvi među njima su Plodine sa 7% (+2% u odnosu na lani), koje su za dvije decimale ispred križevačkog KTC-a koji je ostvario također 7% udjela uz pad od 3% na međugodišnjoj razini.

Slijedi sa 6% udjela Metro koji je rastao za 1%, dok su po 1% u odnosu na lani izgubili Tommy i Konzum te su podijelili sedmu i osmu poziciju s 4% kvantitativnog udjela.

Listu zaključuje čakovečki Metss koji je smanjio svoj udio s 3% na 1%. Ostali trgovci također su pali s lanjskih 32% na aktualnih 29% udjela u broju promocija.

Snižena cijena kao tip promocije raste te se 57% pašteta promovira uz sniženu cijenu, što je za 6% više nego lani. Redovna cijena istodobno je pala s 39% na 36%, a svi ostali tipovi promocije s 10% na 7%.

SVJEŽI NAMAZI
Brend abc tvrtke Belje vodeća je marka svježih namaza koja je svoj udio u broju promocija povećala s lanjskih 20% na ovogodišnjih 31% udjela. Za razliku od toga, Vindijin je Vivis izgubio 7% te je s ukupno 20% udjela zauzeo drugo mjesto, dok je Dukatova Dukatela također ostvarila pad s 18% na 15%.

U sredini poretka nalaze se ‘z bregov koji je uz minimalan pad zauzeo 8% te Philadelphia koja je uz 2% rasta ostvarila 7% udjela u broju promocija.

Iza njih dolazi President s 3% (-2% u odnosu na lani), dok su po 1% udjela zauzeli Euromilk, Meggle, K-Classic i Pilos (prve dvije marke su izgubile po 1%, a druge dvije ostale na istome). Ostale marke povećale su svoj udio u broju promocija s 9% na 11%.

Unatoč padu od 2% Kaufland je s 13% udjela u broju promocija na čelu poretka trgovaca, a najveći je skok napravila Billa te se uz rast od 6% popela do 11% i drugog mjesta.

Zadržavši svojih 9% udjela KTC je zauzeo treće mjesto, a četvrte su Plodine koje su također ostale na svojih 8%, dok je iza njih Konzum koji je ipak izgubio 3% i sada zauzima 7% udjela. Sljedeća tri trgovca imaju po 4%, pri čemu je Spar ostao na istome, a Metro i Lidl zabilježili rast od 1%, dok je Tommy s prošlogodišnjih 4% pao na aktualnih 3% udjela.

Ostali trgovci su istodobno smanjili svoj udio s prošlogodišnjih 38% na sadašnjih 37% udjela u broju promocija. I svježi namazi se većinom prodaju na akcijama pa se tako 59% njih nudi po sniženoj cijeni u katalozima i letcima trgovaca, što je za 4% više nego lani.

Upravo toliko je izgubio tip promocije koji komunicira redovnu cijenu te je zauzeo 37% kvantitativnog udjela, dok su ostali tipovi promocije smanjili svoj udio s 5% na 3%.

VOĆNI NAMAZI
U kategoriji voćnih namaza vodeća marka je Podravka, unatoč tome što je svoj udio u broju promocija s lanjskih 39% smanjila na aktualnih 28%.

Značajan rast ostvarila je marka Doora koja je s 8% došla na 15%, dok je Dida Boža ostao na lanjskih 8% udjela. Jednako je tako i marka Alga ostala na 4%, dok je Goebber pao s 3% na 1%.

Ostali proizvođači povećali su svoj udio za 7% te su u zadnjih 12 mjeseci zauzeli 45% udjela u broju promocija.

Unaprijedivši svoj udio u broju promocija za 5%, Kaufland je učvrstio lidersku poziciju s 24% udjela u zadnjih 12 mjeseci. Dva trgovca, koji su lani bili izjednačeni na 8%, zabilježili su rast pa je tako Billa došla do drugog mjesta s 14%, a Plodine s 11% do trećeg.

Slijede dva trgovca koji su izgubili na svom udjelu: Tommy, koji je pao s 13% na 9%, te Metro, koji je prepolovio svoj udio i sada ima 4%.

Ostali trgovci također su u padu te je njihov zbrojeni udio u broju promocija pao s 44% na 38%.

Komunikacija snižene cijene u ovoj je kategoriji na gotovo dramatičnim razinama te je u zadnjih 12 mjeseci porasla s 58% na 70% udjela u broju promocija. Paralelno s time redovna je cijena pala s 35% na 25%, a svi ostali tipovi promocije smanjili su svoj udio sa 7% na 5%.

ČOKOLADNI NAMAZI
Kod čokoladnih namaza trgovačke marke zauzimaju 21% udjela u broju promocija, što je rast od 1% u odnosu na prethodno godišnje razdoblje.

Lino lada je potvrdila svoju premoć u ovom oglasnom kanalu te je u zadnjih godinu dana svoj udio u broju promocija povećala za 4% te sada zauzima ukupno 47%, a jedini pravi takmac je Nutella s 18% udjela koja je na međugodišnjoj razini izgubila 1%.

S vrlo sitnim udjelima još se izdvajaju Leona s 2%, Deluxe s 1% i Eurocrem s jedva primjetnih 0,4% udjela.

Ostale marke su u zadnjih 12 mjeseci rasle za 2% te sada imaju 32% udjela u broju promocija ove kategorije.

Uz osjetan rast od 7% trgovački lanac Spar se izdvojio na čelnoj poziciji s 18% udjela u broju promocija.

Drugoplasirani Kaufland (14%) i trećeplasirane Plodine (11%) zadržali su svoje lanjske udjele, dok je Billa uz minimalni rast ostvarila 9% udjela.

Konzum je imao 2-postotni pad i sada drži 6%, dok je Metro bilježio 2-postotni rast te je na kraju ovogodišnjeg travnja zauzimao 5% udjela u broju promocija kategorije.

Tommy i Lidl s 4% udjela imaju negativan trend pri čemu je Tommy izgubio 3%, a Lidl 2% na međugodišnjoj razini, dok je Velpro pao s 3% na 2%, a KTC s 2% ostao na prošlogodišnjem ostvarenju.

Isto tako, svi ostali trgovci u oba su godišnja razdoblja zauzimali 26% udjela u broju promocija čokoladnih namaza.

Jasno, i u ovoj kategoriji snižena cijena je glavni tip promocije s 55% udjela u broju promocija i rastom od 2%, dok je isto toliko izgubio tip promocije koji podrazumijeva komunikaciju redovne cijene s ostvarenih 35% udjela, a ostali tipovi promocije su istodobno zadržali prošlogodišnjih 10% udjela.