Prosječan shopper u 2020. godini kupovao je kategoriju jednom u dva tjedna, a u jednoj kupovini na kategoriju je u prosjeku trošio 15 kuna. Segment koji je neodoljiv najvećem broju shoppera je čips od krumpira, a on ujedno ima i najveći vrijednosni udio u kategoriji. S druge strane, orašasti plodovi i sjemenke bilježe najveći rast prodaje.

GfK Panel kućanstava posljednju 21 godinu u Hrvatskoj prati kupovine shoppera na dnevnoj razini, 365 dana u godini. Analizirali smo kategoriju slanih grickalica (kategorija uključuje sve vrste čipseva, flipseva, krekere, kokice, štapiće, perece, bruschette, grisine, orašaste plodove i sjemenke za grickanje) u 2020. u odnosu na 2019. godinu.

U KOŠARICI
Koliko su grickalice privlačne Hrvatima govori podatak da je 97% kućanstava kupilo kategoriju barem jednom u 2019. godini, a isti postotak kućanstava kupio ju je i u 2020. godini. U 2019. godini kategorija se našla u 8% svih košarica ostvarenih za brzopotrošna dobra, dok je čak 10% svih košarica sadržavalo grickalice u 2020. Kategorija je ostvarila količinski i vrijednosni rast od 15%, zahvaljujući stabilnoj frekvenciji kupovanja i većim količinama / potrošnji po jednom odlasku u kupovinu. Prosječan shopper u 2020. godini kupovao je kategoriju jednom u dva tjedna, a u jednoj kupovini na kategoriju je u prosjeku trošio 15 kuna. Segment koji je neodoljiv najvećem broju shoppera je čips od krumpira, a on ujedno ima i najveći vrijednosni udio u kategoriji. S druge strane, orašasti plodovi i sjemenke bilježe najveći rast prodaje.

NA SNIŽENJU
U turbulentnoj 2020. godini shopperi grickalica okrenuli su se brendiranim proizvodima na sniženju. Potrošnja na brendirane proizvode u kategoriji raste za 24%, a promo prodaja im raste s 37% na 41% u 2020. godini. Pritom udio privatnih robnih marki u vrijednosnoj prodaji bilježi pad s 49% na 45%.

BABY BOOMERS
Iako je potrošnja grickalica povećana među svim generacijama, Baby boomersi najviše su povećali potrošnju na kategoriju u 2020. godini. Segmenti u kojima shopperi te generacije bilježe vrijednosni udio veći od prosjeka za kategoriju su sve vrste krekera (uključujući i rižine), orašasti plodovi i sjemenke za grickanje. Shopperi Milenijalci zadržali su stabilan udio u kategoriji, a u njihovoj košaricu nadzastupljeni su segmenti čipsa i flipsa.

UPRAVLJANJE KATEGORIJOM
Lidl ima najveću konverziju kupaca u kategoriji (čak 76% shoppera kategorije koji su ujedno i shopperi Lidla kupilo je kategoriju u tom lancu u 2020. godini), a ujedno i najveću iskorištenost vrijednosnog potencijala u kategoriji. Ipak, iskorištenost potencijala u 2020. godini manja je u odnosu na prethodnu godinu. Kaufland, s visokom konverzijom shoppera od 69% i visokom iskorištenošću potencijala, bilježi i najveći rast tih pokazatelja u odnosu na godinu ranije. Konzum je uspio konvertirati 70% svojih shoppera u shoppere kategorije i SOW unutar kategorije veći je od SOW-a za total FMCG te se može reći da uspješno upravlja kategorijom, čak i bolje u odnosu na 2019. godinu. Interspar je lanac koji također dobro upravlja kategorijom grickalica, dok Plodine i Tommy nisu jednako uspješno iskoristili potencijal u kategoriji.

TKO TROŠI NAJVIŠE?
Ako analiziramo segmente koji se temelje na prehrambenim navikama shoppera, vidimo da su u strukturi potrošnje najzastupljeniji Green Enthusiasts i Instant Eaters. Green Enthusiasts troše više od prosjeka unutar segmenta krekera, ribica, pereca i bučinih sjemenki, dok su Instant Eaters po potrošnji najzastupljeniji u kokicama, flipsu, čipsu od krumpira, tortilja čipsu i pistacijama. Masterchefs odskaču po potrošnji u štapićima, lješnjacima i bučinim sjemenkama, a Quick&Healthy Cooks u rižinim krekerima, suncokretovim sjemenkama, kikirikiju, mješavinama voća i orašastih plodova, čipsevima od voća i povrća itd. Old Schoolers odskaču od prosjeka u kokicama, flipsu, čipsu od krumpira, ribicama, bruschettima, pistacijama…