Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio je da slovenska vlada nije zainteresirana za ponovno vraćanje Mercatora u državno vlasništvo, ali da je zainteresirana da i nakon uključivanja u Fortenovu, u upravnom odboru Mercatora i dalje ima svog predstavnika.

“Slovenija ne želi niti je ikad željela otkupiti dionice Mercatora, ali to ne znači da država neće skrbiti nad postupcima novih vlasnika”, kazao je Počivalšek u razgovoru za Slovensku televiziju, povodom restrukturiranja tvrtki u sastavu posrnulog koncerna Agrokor, čije kompanije od 1. travnja ulaze u sastav Fortenove.

On je podsjetio da je slovenska vlada zbog insolvencijskog postupka u Agrokoru tzv. Lex Mercator u upravu slovenskog trgovačkog lanca uvela svog posebnog povjerenika kako bi skrbio da ne dođe do odljeva kapitala iz Mercatora u Agrokor, te da želi da takva solucija ostane i dalje, nakon mogućeg uključivanja Mercatora u novu kompaniju Fortenova. Prema njegovim bi riječima slovenske banke, vjerovnice Mercatora, to morale postaviti kao uvjet uključivanja Mercatora u novu kompaniju Fortenova.