U fokusuSmrznuta hrana – TV oglašavanje: Smanjene oglasne vrijednosti

Smrznuta hrana – TV oglašavanje: Smanjene oglasne vrijednosti

smrznuta-hrana-tv-oglasavanje-ftd-777Eq. GRP pokazatelj u zadnjih je 12 mjeseci pao za malih 1,5%, broj spotova zabilježio je osjetniji pad od 9,2%, a najizraženiji negativni trend bilježi se kod bruto investicije koja je smanjena za 15,2%

Analiza oglašavanja kategorije smrznute hrane provedena je na TV postajama (HTV 1, HTV 2, Nova TV, RTL, Doma TV, RTL 2), za ciljnu grupu Total 4+ koja uključuje sve pojedince u Republici Hrvatskoj starije od četiri godine (maksimalni doseg oglašavanja obuhvaća 4.090.004 potencijalnih recipijenata), koji u kućanstvu imaju barem jedan ispravan TV prijemnik.

smrznuta-hrana-tv-oglasavanje-bulletIstraživanje je metodom peoplemetera provela tvrtka AGB Nielsen istraživanje medija d.o.o. na uzorku od 2.500 pojedinaca u 810 kućanstava.

Varijable u analizi su Eq. GRP na ciljnoj grupi Total 4+. GRP je pritom zbroj rejtinga svakog individualnog spota, dok je Eq. GRP ili 30 sek GRP jednak GRP-u koji bi se ostvario kada bi duljina spota bila 30 sekundi.

Bruto investicija je izračunata na temelju službenih cjenika televizijskih kuća te ne mora označavati stvarnu (neto) investiciju, dok su u izračun uključene sve vrste oglašavanja izuzev telemarketinga – TV prodaje, te samooglašavanja televizija. Istraživanje se odnosi na period rujan 2015. – kolovoz 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje). Analiza ne uključuje podatke o gledanosti za 26. veljače 2016. godine.

LEDO SMANJIO ULAGANJE
U televizijsku promociju u protekla dva godišnja perioda ulagao je samo jedan oglašivač – Ledo. Pritom je u zadnjih 12 mjeseci oglašavao samo dva proizvoda – Ledo Riba i Ledo Frozen Fruits & Vegetables – dok su u prethodnom godišnjem razdoblju, uz dva spomenuta, u televizijskom oglašavanju bila prisutna još dva proizvoda ili varijante proizvoda: Ledo Pizza i Ledo Frozen – competition for a prize.

pregled-tv-oglasavanja-predstavnika-kategorijeUsporedo sa smanjenjem broja proizvoda, manje vrijednosti zabilježili su i svi promatrani oglasni parametri. Naime, Eq. GRP pokazatelj pao je za nijansu, s lanjskih 1.872,50% na aktualnih 1.843,63%, što je minus od sitnih 1,5%, dok je broj spotova istodobno smanjen s 902 na 819, što je na međugodišnjoj razini osjetniji pad od 9,2%.

Međutim, najizraženiji negativni trend bilježi se kod bruto investicije koja je s lanjskih 14,8 milijuna kuna smanjena za 15,2% na trenutnih 12,5 milijuna kuna.

Franciska Perković
franciska.perkovic@nielsen.com
Junior Client Executive
nielsen logo

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...