maloprodaja-midiObjavom konačnih podataka o prometu u trgovini na malo u ožujku potvrđeni su preliminarni rezultati odnosno realan godišnji rast od 3,5% (prema kalendarski prilagođenim podacima) dok je u nominalnom izrazu, potpomognut deflacijskim pritiscima, zabilježen rast prometa u trgovini na malo za 1,0% godišnje.

Podaci za ožujak pridonijeli su tako realnom godišnjem rastu prometa u trgovini na malo od 4,7% u prvom ovogodišnjem tromjesečju (prema izvornim, neprilagođenim indeksima). Navedeno će zasigurno pozitivno pridonijeti ostvarenju osobne potrošnje u prvom tromjesečju te u konačnici pozitivno pridonijeti prvim ovogodišnjim rezultatima BDP-a (osobna potrošnja čini oko 60% BDP-a).

Promotrimo li strukturu prometa u trgovini na malo doprinos rastu došao je ponajprije od njene najzastupljenije kategorije – nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namjernicama koja u strukturi čine udio od gotovo 40%, a u razdoblju od siječnja do ožujka zabilježen je nominalni godišnji rast prometa od 3,3% (izvorni, neprilagođeni indeksi). Pozitivan trend kretanja u maloprodaji koji je dijelom rezultat poboljšanja potrošačkog optimizma, ali i realnog povećanja raspoloživog dohotka vidljiv je i u većini ostalih kategorija.

U kategoriji audio i video oprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo u istom promatranom razdoblju zabilježen je nominalni godišnji rast prometa od 10,9%. Kumulativni rast bilježe i kategorije tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi (11,1%), ostale nespecijalizirane prodavaonice (8,3%) te motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi (8,2%).

Dodatni poticaj rastu trgovine na malo u ovoj godini dolazi i od razmjerno snažnog rasta fizičkih pokazatelja u turizmu. Naime, dvoznamenkasti rast dolazaka i noćenja turista (20,6% odnosno 25,5%) u prvom tromjesečju u odnosu na isti period 2015. sigurno je imao pozitivan doprinos u rastu maloprodaje. U narednim mjesecima očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo.

Uz poboljšanje pokazatelja očekivanja i raspoloženja potrošača povoljnim kretanjima će svakako pridonijeti i veći realni raspoloživi dohodak (kao posljedica izostanka inflatornih pritisaka) te još jedna uspješna turistička sezona. (SEEbiz.eu/RBAanalize)