sokovi leaflet1Sokovi su jedna od najprisutnijih kategorija proizvoda u katalozima trgovaca. Premda i voćni sokovi imaju jake brendove, ipak pravoj dominaciji nad trgovačkim markama svjedočimo kod gaziranih sokova

U okviru analize kretanja u kategoriji “Sokovi” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga trgovaca. Prije nego krenemo u analizu, važno je uvodno istaknuti kako je letak važan marketinški alat za sve tvrtke koje pojačano rade na direktnom marketingu.

Svi odjeli unutar tvrtke sudjeluju u procesu izrade letka koji ima ulogu da informira, educira i poziva na kupnju. U procesu obrade podataka djelatnici agencije Focus obrađuju i analiziraju svaki letak te svi uneseni podaci prolaze kroz platformu Action Focus Online. Čimbenici Focusovih metoda su broj promocija i bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost je kvaliteta oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka.

lead1Cilj ovog pregleda je dobiti što bolju sliku svijeta letaka kako bismo uvidjeli gdje se nalazi određeni proizvod naspram konkurencije što je strateški izuzetno bitno u izradi poslovnih planova.

VINDIJA NA VOĆNOM VRHU
U kategoriji voćnih sokova u periodu siječanj – svibanj 2015. godine u katalozima trgovaca pojavio se ukupno 51 brend/trgovačka marka. Najaktivniji proizvođač je Vindija koja je u prvih pet mjeseci ove godine pojačala svoju prisutnost u katalozima trgovaca u odnosu na isti lanjski period.

Naime, varaždinski je proizvođač broj promocija svojih proizvoda povećao za 1 postotni poen na ukupno 33% udjela, dok mu je bruto oglasna vrijednost porasla s 28% na 31%. S dosta manjim udjelom potom dolazi Stanić beverages koji je pak zabilježio pad u broju promocija s 12% na 11% te u GAV-u s 10% lani na aktualnih 8%.

Nisu daleko niti Maraska koja je izgubila po 1% u oba promatrana parametra te je na kraju svibnja ove godine imala 10% udjela u broju promocija kategorije te 8% u bruto oglasnoj vrijednosti, dok je Jamnica broj promocija svojih brendova povećala na 8% (+1%) pritom zadržavši GAV na istoj razini od 10% kao i lani.

Na listi vodećih je i trgovački lanac Spar sa svojim privatnim markama s kojima drži 5% udjela u broju promocija (isto kao i lani), no uz smanjenje GAV pokazatelja na 4% udjela (-1%). S nešto manjim udjelima tu su još i Rauch koji je smanjio učestalost objava za 1% te sada drži 4% kategorije, ali je istodobno povećao kvalitetu oglašavanja podigavši svoj GAV s 3% na 5% udjela, dok je Vino Župa po oglasnoj vrijednosti ostala na prošlogodišnjih 2% uz blagi rast broja promocija na 5% (+1%).

Ako pogledamo vrste voćnih sokova u vodećim trgovačkim lancima, vidimo kako je najprisutniji sok od jabuke, a potom slijede sok od naranče, sok od limuna te multivitamin. Ovi okusi najviše udjela imaju u katalozima Bille, Metroa i Konzuma, a dosta manji u Plodinama i Kauflandu koji više pozornosti pridaju ostalim okusima.

GAZIRANI SEGMENT
U području gaziranih sokova u katalozima trgovaca pojavila su se 42 brenda ili privatne marke trgovaca. Jasno je pritom da je Coca-Cola brend koji drži uvjerljivo prvu poziciju u komunikaciji putem letaka i kataloga trgovaca. Ipak, u prvih pet mjeseci ove godine Coca-Cola je smanjila svoj udio u broju promocija s 23% lani na trenutnih 20%, dok je pad u bruto oglasnoj vrijednosti bio izraženiji te je smanjen s lanjskih 40% na 34% udjela.

lead2Daleko iza Coca-Cole, a opet za koplje ispred ostalih, pozicionirala se Cockta. Ovaj je brend u promatranom razdoblju smanjio broj promocija s 12% na 10%, dok je bruto oglasna vrijednost poskočila s 10% lani na sadašnjih 15%.

Slijedi Fanta koja je po kvaliteti oglašavanja zadržala lanjski udio od 6%, dok je broj promocija povećan na 8% udjela (+3%).

Brend Fis je pak ostao na istome po svom GAV udjelu (3%), ali je povećao broj promocija sa 6% na 10%, a pozitivan je i Pepsi koji ima 9% udjela u GAV-u kategorije (+1%) te 14% u broju promocija (+5%). Značajni predstavnici kategorije su i brend Sky koji bilježi rast broja promocija na 9% (+1%), te bruto oglasne vrijednost na 11% (+7%), zatim Schweppes čiji je udio u broju promocija 6% (+2%) i GAV-u 4% (+2%), te Vindi koji je po GAV-u ostao na lanjskih 2%, dok je broj promocija pao na 3% (-1%).

broj promocijaSvi ostali proizvođači na kraju svibnja ove godine zauzimali su 20% udjela u broju promocija te 14% u bruto oglasnoj vrijednosti kategorije gaziranih sokova. To je relativno mali udio, što zorno govori o snazi vodećih brendova. Još znakovitiji je pokazatelj omjera brendova i trgovačkih marki u ovoj kategoriji.

Naime, u prvih pet mjeseci ove godine brendovi gaziranih sokova uzimaju čak 95% udjela u broju promocija, što je rast od čak 9% u odnosu na isto razdoblje lani, dok je bruto oglasna vrijednost istodobno porasla za 5% te je na kraju svibnja ove godine iznosila premoćnih 96%.

Melani Cipot
m.cipot@focusmr.com
Marko Havaši
mhavasi@hr.focusmr.com
focusmr_logo