dunav-wideCilj je Coca-Cole na svjetskoj razini zaštita sedam najvažnijih slatkovodnih sljevova, među kojima je i slijev Dunava, rijeke koja protječe kroz najviše država na svijetu

Coca-Cola se i ove godine pridružuje obilježavanju Dana Dunava, kojim se slavi godišnjica potpisivanja Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava u Sofiji 29. lipnja 1994. godine.

Dan Dunava najveći je riječni festival na svijetu, a cilj mu je podizanje svijesti o očuvanju rijeke i pozivanje na razumnu uporabu vodnoga bogatstva uz čitav njezin tok.

Brojnim aktivnostima i nastojanjima koje ulaže u očuvanje vodnoga bogatstva Coca-Cola na svjetskoj razini ukazuje na važnost održivoga razvoja i razumnoga raspolaganja vodom.

U izvješću pod nazivom “Global Water Stewardship and Replenish Report” objavljenom početkom ove godine navedeni su Coca-Colini dotad postignuti rezultati u upravljanju vodnim bogatstvom poput povećanja učinkovitosti iskorištavanja voda za 16 posto od 2004. godine i usklađivanja 96 posto Coca-Colinih punionica s visokim standardima u upravljanju otpadnim vodama.

Gotovo 54,8 milijardi litara vode, odnosno 35 posto od ukupne količine koju je Coca-Cola iskoristila u proizvodnji pića, vraćeno je lokalnim zajednicama i okolišu na temelju lokalnih projekata u okviru programa “Community Water Partnership”.

U spomenutome programu, ali i brojnim drugima, Coca-Cola na svjetskoj razini surađuje sa svojim punionicama i dobavljačima te s više od 500 organizacija, uključujući mjesnu upravu, nevladine udruge i tvrtke.

Jelena Slavujević, voditeljica odnosa s javnošću Coca-Cole za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, naglasila je kako se Coca-Cola 2007. godine obvezala vratiti lokalnim zajednicama i okolišu onu količinu vode koju iskorišćuje u proizvodnji svojih pića i ostalim proizvodnim postupcima do 2020. godine postavljanjem triju ciljeva.

Prvi je smanjenje omjera iskorišćivanja vode uz povećanje njezine učinkovitosti za 20 posto, s tim da je 2004. godina polazišna, dok drugi uključuje usklađivanje svih proizvodnih postupaka radi oporabe vode i njezina vraćanja u okoliš na razini koja podržava vodeni život. Treći je cilj vraćanje vode iskorištene za proizvodnju pića ulaganjem u projekte za razvoj lokalne zajednice u cilju zaštite voda.

“U skladu su s tim smjernicama i u Hrvatskoj naše aktivnosti usmjerene prema očuvanju vodnih bogatstava, s posebnim naglaskom na projekt očuvanja biološke raznolikosti na području ribnjaka Podunavlje u Kopačkom ritu. U ovome projektu surađujemo sa svjetskom nevladinom udrugom za zaštitu prirode WWF, našim dugogodišnjim partnerom u nastojanjima da očuvamo izvore pitke vode i smanjimo naš utjecaj na okoliš na temelju unapređenja sustava za upravljanje vodom, primjene energijske učinkovitosti i smanjenja ispuštanja štetnih tvari“, izjavila je Slavujević.

“WWF je kroz projekt Zaštita Europske Amazone poprilično angažiran u Podunavlju, osobito na predlaganju Prekograničnoga rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav za UNESCO-ov popis. Utoliko nam je iznimno drago da je Coca-Cola prepoznala važnost toga područja te ulaže u ribnjak Podunavlje, čime se i naš rad u Kopačkome ritu zaokružuje. To je primjer dobre prakse i ogledni projekt za druga slična područja koja zaslužuju obnovu“, istaknula je Petra Boić Petrač iz hrvatskoga ureda WWF-a Mediteran.

Projekt očuvanja ribnjaka Podunavlje dio je dvogodišnjega projekta obnove močvarnih staništa u porječju Mure, Drave i Dunava započetoga u siječnju 2011. godine u suradnji s mjerodavnim ministarstvima, Javnom ustanovom Parka prirode Kopački rit te Općinom Bilje.

Projekt obuhvaća uređenje čitavoga područja i njegovo uključivanje u turističku ponudu parka kroz izgradnju pješačkih staza, promatračnica ptica i poučnih ploča, a u budućnosti se planira i obnova funkcija ribnjaka čime će se pokrenuti ekstenzivni uzgoj riba, što će povoljno utjecati na mjesno gospodarstvo.

Kako porječje Dunava obuhvaća više od 300 pritoka, važno je aktivnosti usmjeriti i na njihovu zaštitu. Jedan je od najvažnijih projekata Coca-Colina sustava u Hrvatskoj društveno odgovorni projekt “Lijepa naša Sava” kojim se promiču zaštita i očuvanje rijeke Save i njezina vodnoga bogatstva te razvoj turističkih potencijala na temeljima održivosti.

Ovogodišnje je peto izdanje okupilo dosad najveći broj partnera, među kojima su i Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Institut za turizam i Državni zavod za zaštitu prirode.

Dosad najsadržajniji program projekta Lijepa naša Sava u Zagrebu, Sisku i Županji pohodio je velik broj posjetitelja, među kojima su prvi put bili i strani turisti, kažu u Coca-Coli

U regiji je velik naglasak stavljen i na zaštitu rijeke Vrbas u okviru projekta “Čist Vrbas” u sklopu kojega će se i ove godine održati “Vrbaska ekoregata” u razdoblju od 29. lipnja do 3. srpnja.

Projekt je započeo prošle godine u devet općina u slijevu rijeke Vrbas u suradnji Coca-Cole i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini, općina, civilnih udruga i lokalnih zajednica.

Riječ je o jedinstvenoj dugoročnoj inicijativi za čišćenje rijeke Vrbas i jačanje svijesti o njezinoj važnosti za mjesni razvoj kao vrijednoga prirodnog bogatstva. Uspješna provedba projekta poslužit će kao predložak za očuvanje i jačanje gospodarskoga potencijala ostalih sljevova u Bosni i Hercegovini i na širemu području, zaključuje se u priopćenju Coca-Cole.