Nadzorni odbor kompanije Solana d.d. Tuzla imenovao je novu Upravu društva s direktorom Bakirom Smailagićem na čelu. Nova Uprava najavljuje jačanje liderske pozicije najvećeg proizvođača soli u regiji, povećanje efikasnosti poslovanja, kao i nove investicije u cilju novih zapošljavanja i proširenja kapaciteta.

“Solana d.d. Tuzla je u svojoj 133 godine dugoj povijesti bila i ostala sinonim za kvalitetu. Spoj tradicije i kvalitete promaknuo je Solanu u istinskog lidera kada je u pitanju proizvodnja i prodaja soli kako na domaćem tržištu, tako i u regiji. Zadatak nove Uprave je svakako zadržati kvalitetu, povećati efikasnost poslovanja i razvijati nove proizvode na bazi soli. Dugoročno ćemo planirati investicije kojima ćemo povećati proizvodne kapacitete Solane. Sve ovo Solani će omogućiti dugoročan prosperitet, očuvanje vodeće pozicije na tržištu i mogućnost novih zapošljavanja. Moram istaknuti da su naša najveća vrijednost zaposlenici te ogromno znanje i iskustvo koje u Solani generiramo od 1885. godine. Također, naše ćemo poslovanje razvijati kroz samostalni razvoj kompanije i transparentan odnos s poslovnim partnerima i lokalnom zajednicom”, izjavio je Smailagić.

Sol se na ovim prostorima oduvijek proizvodila i Tuzla je grad soli u kojem eksploatacija ovog za život neophodnog sastojka prema povijesnim činjenicama datira unazad 2500 godina.

Solana d.d. Tuzla jedna je od najstarijih kompanija u Bosni i Hercegovini i najstarija prehrambena industrija u toj zemlji. Proces proizvodnje soli odvija se po principu tzv. “zatvorenog kruga”, čime je postignuta apsolutna zaštita od mogućih vanjskih utjecaja i onečišćenja.

Sol se eksploatira iz izvora slane vode koji se posebnim slanovodom doprema izravno u tvornicu, prerađuje i pakira bez dodira ljudske ruke ili drugih vanjskih utjecaja.

Uz Tuzlansku sol, kao najpoznatiji brend ove kompanije, portfelj proizvoda uključuje i Dijetalnu sol, Tabletiranu sol, Nitritnu sol, kao i Industrijsku varenu nejodiranu sol, a tu su i Do-do začini i Destilirana voda. Solana d.d. Tuzla svoje proizvode izvozi u zemlje regije i EU-a.

Bakir Smailagić rođen je 1972. godine u Tuzli. Iza sebe ima veliko iskustvo u obavljanju rukovodećih dužnosti u kompanijama kao što su Mlin i pekara Ljubače, Klas d.d. Sarajevo, Konzum d.d. Sarajevo, te Velpro d.d. Sarajevo i CPA d.o.o. Tojšići. Diplomirani je ekonomist, a dodatna znanja i vještine stjecao je u okviru programa edukacije Unilever company, Sarajevo.