Suprotno trendu proteklih godina ova kategorija bogatog asortimana bilježi blagi pad prodaje uz nastavak rasta udjela trgovačkih marki te stabilnu poziciju univerzalnih sredstava za čišćenje

Pojedine kategorije proizvoda robe široke potrošnje zaista obiluju izumima i inovacijama. Naročito je to slučaj kod neprehrambenih kategorija gdje postoji puno više prostora za razvoj pa tako proizvođači, u nastojanju da potrošačima olakšaju male životne brige, sa svojim razvojnim timovima unapređuju postojeće proizvode, ali i razvijaju posve nove.

Nekoć davno se pomoću octa, pčelinjeg voska, medicinskog alkohola (ili rakije) čistilo skoro sve, dok danas postoje proizvodi ciljano namijenjeni gotovo svim zonama ili vrstama nečistoća u kućanstvu. Tako je i u Hrvatskoj ova kategorija proizvoda doživjela svojevrsni procvat u zadnjih šest do sedam godina, pojavom novih potkategorija i nišnih (ciljanih) vrsta sredstava za čišćenje, uz širenje palete postojećih.

BROJNE POTKATEGORIJE
Čest je slučaj različitog definiranja ove složene skupine potkategorija. Za ovaj smo članak koristili podatke koji uključuju univerzalna sredstva za čišćenje, sredstva za čišćenje kupaonica (kada, umivaonik, pločice…), sredstva za čišćenje u kuhinji (sudoper, štednjak, napa…), sredstva za čišćenje podova (čišćenje/poliranje laminata i drvenih podova), abrazivna sredstva za čišćenje te sredstva za uklanjanje kamenca.

Sukladno tome, nisu uključena sredstva za čišćenje WC školjki, sredstva za održavanje i osvježavanje WC školjki, sredstva za čišćenje i njegu namještaja, sredstva za pranje tepiha, sredstva za čišćenje prozora i stakla, te proizvodi za prevenciju plijesni (uključujući i višenamjenska sredstva za čišćenje s dodanim svojstvom za uklanjanje plijesni).

PRODAJNI REZULTATI
Promatrajući količinsku prodaju ovako definirane kategorije sredstava za čišćenje kućanstva svjedoci smo blagog pada, suprotno trendu proteklih godina.

U usporedbi zadnjih 12 mjeseci (srpanj 2012. – lipanj 2013.) s istim razdobljem prethodne godine, količinska prodaja je manja za 1,3% i iznosi 8,2 milijuna litara. Vrijednosna prodaja, pak, iznosi 177 milijuna kuna, što je za 0,8% manje nego godinu prije. Najvažniji kanal prodaje za ovu kategoriju su supermarketi (301 – 2500 m2) s 30%, zatim drogerije s 21%, slijede hipermarketi (iznad 2500 m2) s 19%, velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) s 14%, srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) s 11% te male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) s 5% udjela.

NAMJENA I FORMA
Prema namjeni proizvoda, količinski se najviše prodaju univerzalna sredstva za čišćenje koja čine 66,1% kategorije, dok im je vrijednosni udio nešto manji (58,3%).

Ovaj tip proizvoda je stabilan jer u usporedbi s prošlom godinom i trend i cijena su mu ostali nepromijenjeni, što se rijetko može vidjeti.

Veličini udjela sigurno doprinosi i to što univerzalna sredstva za čišćenje imaju nižu cijenu od ostalih sredstava sa specijalnom namjenom.

Nakon univerzalnih slijede abrazivna sredstva za čišćenje s 11,7% količinske prodaje, zatim sredstva za čišćenje podova sa 7,6%, sredstva za uklanjanje kamenca s 3,4% (koja u zadnjih godinu dana bilježe pad od 15%), sredstva za čišćenje kuhinje s 2,8% te ostala sredstva za čišćenje koja imaju 8,5% količinskog udjela.

Prema formi proizvoda, najprodavanija su sredstva u tekućem obliku (73,7%), zatim u obliku kreme (9,5%), maramice (7,7%), gelovi (5,6%), praškasta sredstva za čišćenje (2,4%), te ostali oblici (1,1%).

BRENDOVI I TRENDOVI
Vodeći proizvođači (s pripadajućim robnim markama) u posljednjih godinu dana (srpanj 2012. – lipanj 2013.) su Unilever (Domestos, Cif), Labud (Sanitar, Super Jon, Permetal), Saponia (Arf, Vim), Colgate Palmolive (Ajax), SC Johnson (Mr. Muscolo, Pronto).

Dok spomenuti poznati brendovi bilježe blagi pad prodaje, trgovačke robne marke, koje drže 15% količinskog udjela kategorije, u zadnjih godinu dana bilježe rast od 5% što je, uz dominantan udio univerzalnih sredstava za čišćenje koja imaju nižu cijenu u odnosu na ostala, dovoljno indikativno u kojem se smjeru kreću trendovi u ovoj kategoriji.

Milanka Ćorić, Analitičar