cisenje-trendovi-brendovi ftd 777Korisnici ove kategorije kupuju prvenstveno vođeni osobinama proizvoda – kvaliteta, pouzdanost, povjerenje u marku ili zemlju porijekla. Važno im je da proizvod služi svojoj svrsi i pritom preferiraju univerzalna sredstva za čišćenje

Kategorija sredstava za čišćenje kućanstva vrlo je raznolika i nudi nam veliki spektar proizvoda prilagođenih gotovo svim tipovima površina u kućanstvu. S obzirom na to da se proizvođači kontinuirano trude zadovoljiti zahtjeve potrošača, paleta proizvoda kontinuirano raste pa potrošačima zasigurno nije teško pronaći proizvode koji im osiguravaju mirisnu čistoću prostora u kojem žive.

bullet-trendovi i brendovi-sredsva-za-ciscenjeU okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju proizvoda za čišćenje u kućanstvu i pripadajućih brendova. Riječ je o alatu za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

Dakako, marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u 2015. godini.

KORISNICI KATEGORIJE
Oko 65% populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine koristi kategoriju sredstava za čišćenje, dok 32% populacije nikad ne obavlja ovakvu vrstu kućanskih poslova. Ostalih 3% tvrdi da ne koristi sredstva za čišćenje.

Nešto više od petine (22%) potrošača koji 4-6 puta tjedno koriste kategoriju pripadaju segmentu velikih potrošača, dok umjerenom segmentu pripada 18% potrošača (kategoriju koriste 2-3 puta tjedno), a segmentu malih potrošača njih 24% (koriste kategoriju 2-3 puta tjedno i rjeđe). Za oko 38% korisnika ove kategorije važna je marka brenda prilikom kupovine, što znači da se relativno lakše prebacuju s brenda na brend prilikom kupovine.

BRENDpiramida-top tri brenda medu korisnicma kategorije-sredstva za ciscenje kucanstvaKorisnici ove kategorije češće od prosjeka populacije su žene s visokim obrazovanjem, a najviše ih je u dobi od 30-59 godina. Što se tiče životnoga stila, korisnici ove kategorije kupuju prvenstveno vođeni osobinama proizvoda, na primjer na temelju kvalitete i pouzdanosti ili na temelju stečenog povjerenja u marku i zemlju porijekla.

Važno je da kupljeni proizvod služi svojoj svrsi, izbjegava se davati novac za proizvode koji ničemu ne služe. Skloni su gastronomiji, a teme koje ih zanimaju prvenstveno su vezane za zdravlje i uređenje doma.

Slobodno vrijeme najviše provode u kućnim zanimacijama. Korisnici ove kategorije smatraju da im reklame na TV-u daju informaciju o novim proizvodima koje bi mogli kupiti. Iako kod kuće uvijek imaju puno različitih proizvoda za čišćenje, važnije im je da je proizvod univerzalan (za razne površine i mrlje) nego da je prilagođen pojedinoj površini.

KORIŠTENJE I SNAGA BRENDOVA
Osim općenitog praćenja kategorije proizvoda za čišćenje u kućanstvu unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji se prati svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda.

Ovaj indikator daje nam postotak potrošača koji su određene brendove koristili u posljednjih šest mjeseci. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Vodeći brend u kategoriji sredstava za čišćenje među korisnicima kategorije je Domestos sa 62% korisnika. Drugi je Arf koji koristi 57% korisnika kategorije, dok je treći Ajax s 44% korisnika.

BRENDscore - top 3 brenda medu korisnicima kategorijeU okviru BRANDpulsa radi se i usporedba brendova na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.), dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore. Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu – bihevioralni i emocionalni.

I prema BRANDscore-u, koji uzima u obzir sveobuhvatnu snagu, Domestos je vodeći brend u kategoriji sredstava za čišćenje u Hrvatskoj. Svoju poziciju može zahvaliti visokim vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima. Arf je i po ovom parametru drugi brend u kategoriji, a slijedi ga Ajax.

karla-kovac-ipsos-potpis