Za samo 34% korisnika kategorije jako je bitno koji brend sredstva za čišćenje će kupiti, a njih 17% je lojalno nekom brendu.

Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2017. godine na području Hrvatske. U hrvatskoj populaciji od 15 do 64 godine imamo 68% stanovnika koji barem ponekad koriste sredstva za čišćenje. Velikih korisnika sredstava za čišćenje je 23%. Oni koriste ove proizvode 4-6 puta tjedno i češće. Umjerenih korisnika koji ih koriste 2-3 puta tjedno je 17%.

Najviše je lakih korisnika koji sredstva za čišćenje koriste jednom tjedno i rjeđe (28%). Od naših 32% nekorisnika kategorije, njih 29% jednostavno ne obavlja taj tip poslova u kućanstvu, a preostalih 3% nikada ne koristi sredstva za čišćenje. Za samo 34% korisnika kategorije jako je bitno koji brend sredstva za čišćenje će kupiti, a njih 17% je lojalno nekom brendu.

OBITELJSKI TRADICIONALISTI
Veliki korisnici sredstava su većinom žene, njih čak 76%. Najčešće su u dobi od 40 do 59 godina, srednje obrazovani, zaposleni, nižih i prosječnih prihoda kućanstva. Njih 65% je u braku ili izvanbračnoj zajednici, a 66% su roditelji. Po svom životnom stilu ističu se kao obiteljski tradicionalisti.

U središtu životne pažnje pripadnika ovog segmenta je briga za kućanstvo, kuhanje i drugi kućanski poslovi, održavanje obiteljske harmonije i izražena religioznost. Vrijednosno je riječ o osobama koje su tradicionalnog karaktera. Nalaze se među cjenovno osjetljivim potrošačima. Vezuju se uz marku i skloni su obrascu nacionalne kupnje, u pravilu više vjeruju domaćim nego stranim robnim markama. Samo iznimno služe se računalom i nisu u tijeku s razvojem novih tehnologija. Provod, karijera, obrazovanje, konzumacija kulturnih zbivanja i sport sadržaji su u kojima ne pronalaze nešto za sebe. Segment u većini čine žene, osobe srednje i starije dobi, roditelji.

STAVOVI O KATEGORIJI
Većina naših velikih korisnika kategorije tvrdi da uvijek u kućanstvu imaju puno proizvoda za čišćenje. Više od pola njih preferira univerzalne proizvode nad onima koji su prilagođeni pojedinoj površini. Nešto manje od polovine smatra da su reklame na TV-u dobar izvor informacija o proizvodima za čišćenje, a tek trećina smatra da nema velikih razlika među markama proizvoda za čišćenje i da bi radije kupili domaći od stranog proizvoda za čišćenje. Osim općenitog praćenja kategorije proizvoda za čišćenje, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu.

Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih pola godine. Promatrano među korisnicima kategorije koji često koriste proizvode za čišćenje u kućanstvu, prvi brend po broju korisnika u zadnjih šest mjeseci je Arf. Ukupno 62% velikih korisnika kategorije koristilo je upravo Arf. Na drugom mjestu s istim brojem korisnika nalazi se Domestos. U stopu ih prati Ajax s tek 10% manje korisnika.