Više od 80% velikih korisnika kategorije smatra da je, kad su u pitanju masnoće, najvažnija učinkovitost sredstva za pranje posuđa. Nešto manje od trećine korisnika ne pridaje važnost ugodnom mirisu sredstva za pranje posuđa, dok skoro dvije trećine ne smatra cijenu najvažnijim kriterijem pri odabiru proizvoda za pranje posuđa. Skoro polovica velikih korisnika preferira veća pakiranja proizvoda.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju sredstava za pranje posuđa te brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2018. godine na području Hrvatske.

U Hrvatskoj populaciji od 15 do 64 godine imamo 73% ljudi koji barem ponekad koriste sredstva za pranje posuđa, dok 24% ispitanika ne obavlja ovakvu vrstu poslova u kućanstvu, a tek 3% ih ne koristi kategoriju. Velikih korisnika, odnosno onih koji koriste navedenu kategoriju jednom ili više puta dnevno ima 50%. Na umjerene korisnike, odnosno one koji koriste sredstva za pranje posuđa 4 – 6 puta tjedno otpada 8% udjela. S druge strane, malih korisnika koji koriste kategoriju barem ponekad ima 16%. Važno je istaknuti da 44% korisnika kategorije smatra jako bitnim koju marku sredstva za pranje posuđa kupuju.

ŽENSKI KORISNICI
U strukturi velikih korisnika žene čine 50% udjela. Ima ih najviše u dobi od 40 do 59 godina te sa završenom srednjom školom. U najvećem postotku ih ima u Zagrebu i okolici. Prilikom kupovine bitne su im osobine proizvoda, odnosno proizvode biraju prvenstveno prema njihovim karakteristikama, npr. na temelju kvalitete i pouzdanosti ili na temelju stečenog povjerenja u marku i zemlju porijekla. Bitno im je i da kupljeni proizvod služi svojoj svrsi te izbjegavaju davati novac za proizvode koji ničemu ne služe.

Ako je neki proizvod moderan ili popularan to ih neće potaknuti na kupnju. Izraženiji su im interesi prema zdravlju i uređenju doma, odnosno zanima ih zdrav život i uređenje vlastitog stambenog prostora. Sport, tehnologija, estrada i vlastiti izgled nalaze se uglavnom izvan fokusa njihova zanimanja. Slobodno vrijeme vole provoditi u mirnim kućnim zanimacijama ili u prirodi. Pažnju im zaokupljaju briga za kućanstvo, obitelj, kućni ljubimci, vrt, čitanje knjiga ili tiskovina i slično.

STAVOVI I BRENDOVI
Više od 80% velikih korisnika kategorije smatra da je, kad su u pitanju masnoće, najvažnija učinkovitost sredstva za pranje posuđa. Nešto manje od trećine korisnika ne pridaje važnost ugodnom mirisu sredstva za pranje posuđa, dok skoro dvije trećine ne smatra cijenu najvažnijim kriterijem pri odabiru proizvoda za pranje posuđa. Skoro polovica velikih korisnika preferira veća pakiranja proizvoda.

Osim općenitog praćenja kategorije sredstava za pranje posuđa, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti branda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici su brend konzumirali u posljednjih mjesec dana.

Među velikim korisnicima kategorije sredstava za pranje posuđa od 15 do 64 godine u Hrvatskoj vodeći je brend Jar koji je u zadnjih šest mjeseci koristilo 58% potrošača. Na drugom mjestu nalazi se Čarli s 55% potrošača, a na trećem je Likvi s 48%.

Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima.

Vodeći brend po lojalnosti je Jar s čak 15% lojalnih potrošača unutar velikih korisnika kategorije. Lojalni potrošači najveća su vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše ih je poticati na ponovnu kupnju. Lojalnost je osim tržišnog ponašanja i rezultat emotivnog odnosa s brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži period.