29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 13:31
KategorijeLeaflet reportBezalkoholna pića - Komunikacija snižene cijene snažno zastupljena

Bezalkoholna pića – Komunikacija snižene cijene snažno zastupljena

Kada je riječ o vrstama promocija koje se koriste u ovoj kategoriji vidimo da je obična promocija koja uključuje sliku i cijenu proizvoda najzastupljenija s 55% udjela, dok X%cheaper (vizualno naglašena stopa popusta) ima 38% udjela u GAV-u.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Bezalkoholna pića” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period travanj 2023. – ožujak 2024. vs. travanj 2022. – ožujak 2023.

KATEGORIJE I PROIZVOĐAČI
Voćni sokovi su na vrhu poretka prema bruto oglasnoj vrijednosti s 22% udjela, što je za 4% manje nego u prethodnih godinu dana. Ipak, to je gotovo dvostruko više od drugoplasirane kategorije gaziranih cola pića koja imaju 12%, uz minus od 1%, te gaziranih pića bez cole s 11% koja su ostvarila plus od 1%. Slijede instant napitci i ledeni čajevi koji imaju po 8%, sirupima je pripalo 7%, po 6% drže ostala negazirana pića, limunade i sok od jabuke, a listu zaključuju izotonični napitci i sok od naranče koji imaju po 5% te multivitamini s 3% udjela u GAV-u.

Nakon kategorija pogledajmo poredak proizvođača prema kriteriju bruto oglasne vrijednosti. Vindija je jedina ostvarila dvoznamenkasti udio od 14%, što je za 1% manje nego u prethodnom godišnjem razdoblju. Drugo mjesto drži Jamnica s 9%, a treća je Coca-Cola sa 7%. Fructal i Stanić Beverages ostvarili su po 6% udjela, Cedevita i Pepsico po 4%, Rauch je na 3%, a Maraska, Droga Kolinska i Radenska na 2% udjela u GAV-u.

OGLAŠAVANJE I VRSTE
Udio promocija po najoglašavanijim artiklima (sve kategorije i svi volumeni) na vrh postavlja Coca-Colu s 4%, a slijede Pepsi i Sky Cola koji imaju po 3%. Po 2% ostvarili su Fis Napitak Jabuka, Pipi Sok Gazirani Naranča, Vindi Iso-Sport Limun Grejp, Maraska Joy Nektar Jabuka, Cedevita Instant Napitak i Vindi Napitak Multi Ace, dok su po 1% imali Jana Ledeni Čaj Breskva i Fanta Naranča.

Kada je riječ o vrstama promocija koje se koriste u ovoj kategoriji vidimo da je obična promocija koja uključuje sliku i cijenu proizvoda najzastupljenija s 55% udjela u GAV-u, što je 2% manje nego u godini prije, dok je X%cheaper (vizualno naglašena stopa popusta) rasla za 3% i sada ima 38% udjela. Loyality ima 4%, a ostale vrste, novo u ponudi te besplatan proizvod po 1% udjela.

VOĆNI SOKOVI
Vodeći brend voćnih sokova prema GAV-u je Vindi koji je napredovao s lanjskih 21% na sadašnjih 23% udjela, a na čvrstom drugom mjestu je Fruckal s 15%, uz mali rast od 1%. Brend To je na 7%, Juicy na 6%, Rauch Happy Day na 4%, Fruc i Pfanner na 3%, a Hohes C, Rauch Bravo Fis i Fruvita ostvarili su po 2%. Ostali brendovi smanjili su svoj kumulativni udio s 14% na 11%, a privatna robna marka također je pala s ranijih 25% na sadašnjih 19%.

Najzastupljenije pakiranje voćnih sokova (bez multipackova) je 1 L koje drži 59% udjela u GAV-u ili 5% manje nego prethodne godine, dok je pakiranje od 2 L na drugom mjestu s 28% uz 2% rasta.

U proteklih 12 mjeseci rasla je i prosječna promocijska cijena pakiranja od 1 L i to za pet eurocenti te je iznosila 1,67 eura, dok je za pakiranje od 1,5 L to iznosilo 1,25 eura (+7 centi), a pakiranje od 2 L imalo je prosječnu promocijsku cijenu od 1,70 eura (+9 centi).

Najnovije objave

Ove jeseni u Zagrebu ne propustite 3. PromoDays sajam promotivnih proizvoda

Podatak da 72 % klijenata vjeruje da je kvalitetan promotivni proizvod izravno povezan s ugledom tvrtke najbolja je pozivnica da dođete na sajam PromoDays,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...