VijestiZemljaŠto za TDR znači tvornica u Iranu?

Što za TDR znači tvornica u Iranu?

Uz nastavljeni pad potražnje na domaćem i regionalnom tržištu, TDR se odlučio na gradnju tvornice u Iranu koja ima kapacitet proizvodnje cigareta od oko polovice ukupne proizvodnje TDR-a u 2012.

Vijest da je vodeći domaći i regionalni proizvođač cigareta TDR, dio Adris Grupe, otvorio tvornicu u Iranu prokomentirali su analitičari iCapitala.

Ukupna investicija iznosila je oko 30 milijuna eura, a nova tvornica ima kapacitet proizvodnje cigareta od 6 milijardi komada godišnje, što je oko 52 posto ukupne prodaje TDR-a u 2012. godini, ističu analitičari.

TDR i Iranian Tobacco Company uspješno surađuju od 2008. godine kada je TDR počeo izvoziti svoju najpoznatiju marku cigareta Ronhill na tamošnje tržište. U 2012., prodaja Ronhilla u Iranu utrostručila se u odnosu na godinu ranije, a prostora za rast ima i dalje s obzirom da iransko tržište godišnje konzumira više od 70 milijardi cigareta.

Poslovanje duhanskog dijela Adris Grupe u 2012. je obilježio snažan rast trošarina, što je prouzročilo daljnji rast maloprodajnih cijena. Posljedično rastu maloprodajnih cijena i padu kupovne moći, nastavljen je pad potražnje na ključnim TDR-ovim tržištima i prosječno iznosi 5-10 posto godišnje.

Unatoč nepovoljnim gospodarskim prilikama, TDR je u 2012. godini zadržao vodeću poziciju na tržištima Hrvatske te BiH s prosječnih 68 posto, odnosno 32 posto tržišnog udjela.

U 2012. godini ukupna TDR-ova prodaja iznosila je 11,56 milijardi cigareta, pri čemu je 63 posto ostvareno u izvozu. U usporedbi s godinom ranije, prodaja cigareta u 2012. manja je 3,8 posto.

Poslovni prihodi TDR-a iznosili su 1,64 milijardi kuna te su za 4,2 posto manji nego prethodne godine. Operativna dobit u 2012. godini iznosila je 262 milijuna kuna. (Banka.hr)

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...