Rastu indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini prvenstveno pridonosi rast cijena prehrambenih proizvoda koji su ostvarili rast od 0,7%, a u strukturi potrošačkih cijena čine udio od 26,9%

Prema posljednjim podacima DZS-a u studenom je zabilježeno blago intenziviranje inflatornih pritisaka. Tako je godišnja stopa inflacije, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u studenom iznosila 0,4% (u listopadu +0,2% godišnje), što je u skladu s našim očekivanjima, pišu analitičari RBA.

U odnosu na listopad potrošačke su cijene bile niže za 0,1%. Rastu indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini prvenstveno pridonosi rast cijena prehrambenih proizvoda koji su ostvarili rast od 0,7%, a u strukturi potrošačkih cijena čine udio od 26,9%.

Doprinos rastu cijena prehrambenih proizvoda dolazi od rasta cijena mlijeka, sira i jaja (+5,8% godišnje), ribe (+3,4% godišnje), kruha i žitarica (+2,8% godišnje) te povrća (+2,6% godišnje), dok cijene ulja i masti bilježe godišnji pad od 11,1%, a cijene mesa od 1,8%.

Rastu potrošačkih cijena pridonio je i rast cijena alkoholnih pića i duhana koji su ostvarili godišnji rast od 11,8%. U studenom su i cijene goriva i energije zabilježile godišnju stopu rasta (+1% ) kod kojih je glavni generator rasta u kategoriji zagrijavanje stana zabilježio rast od 17%, dok cijene plina i električne energije bilježe pad od 1,1% odnosno 0,9% godišnje. Isključimo li iz potrošačkih cijena cijene energije, potrošačke cijene bilježe rast od 0,5%.

S obzirom na slabu domaću potražnju i izostanak gospodarskog oporavka, pritisci na rast cijena na strani potražnje na domaćem tržištu izostaju stoga i do kraja godine analitičari RBA očekuju zadržavanje razmjerno niskih stopa inflacije. (Banka.hr)