Nakon uspješno odrađenog Međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera, koje je po prvi put organizirano prošle godine u sklopu sajma CroAgro u Zagrebu, Gospodarski list s Agronomskim i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom u Zagrebu organizira drugo Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera. Stručna međunarodna komisija ponovno će ocjenjivati boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija/likera po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji bit će proglašen najbolji šampionski uzorak.

Uz medijsku promociju proizvođača rakija i likera, cilj ove manifestacije je i kroz edukativna i stručna predavanja ukazati i na relativno nisku kulturu pijenja rakija i likera te nedovoljnog poznavanja rakija kod šire populacije, ali i ugostiteljskog sektora. Potrošnju rakija ugrožava i agresivni marketing i financijska snaga u industriji konkurentskih pića, stoga je i ovo prigoda da se dodatno popularizira i promovira kultura rakije, istaknu najbolji proizvođači koji će biti nagrađeni za uspjeh i kvalitetu rakija i likera.

Prošle godine prijavljeno je bilo više od 80 uzoraka u kategoriji rakija te više od 40 uzoraka u kategoriji likera. Četiri velika zlata, 10 zlatnih i više od 60 srebrnih diploma, dokaz su kvalitetne proizvodnje rakija i likera u ovoj regiji, a nagrade dodatno dobivaju na značaju kad se uzme u obzir stručna komisija koja se sastojala od najboljih ocjenjivača iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Duga je tradicija u proizvodnji rakija na ovim prostorima i one su jedan od autohtonih proizvoda koje su proizvodila skoro sva kućanstva, ali najčešće za naturalnu potrošnju i manje za prodaju. Dugo su najpoznatije rakije bile šljivovica i lozovača, ali danas se na tržištu mogu pronaći rakije od skoro svih voćnih vrsta. Osim povećanja broja različitih rakija, povećava se i tehničko/tehnološka razina proizvodnje, no i dalje veliki problem predstavlja promocija rakija koja se ne može javno reklamirati, a i kupnja i konzumacija su restriktivni. Rakije i likeri se mogu promovirati i organiziranjem natjecanja proizvođača gdje se rakije ne samo približavaju kupcima nego je natjecanje oblik usvajanja novih znanja i podizanje kakvoće vlastitih proizvoda, ističu organizatori.

Za sudjelovanje je potrebno ispuniti PRIJAVU te dostaviti dvije boce rakije/likera (dvije boce zapremnine 1 litre računaju se kao 1 uzorak). A detalji o prijavi mogu se naći na stranicama gospodarski.hr.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!