Supermarketi u Europskoj uniji dužni su prodavati meso peradi bez salmonele čak i ako nisu sudjelovali u njegovoj proizvodnji, odlučio je u četvrtak Europski sud pravde.

Sigurnost hrane važno je pitanje u Europskoj uniji nakon prošlogodišnjeg skandala oko gotove hrane u kojoj se nalazilo nedeklarirano konjsko meso.

Europski sud pravde odluku je donio u slučaju pokrenutom protiv jednog austrijskog vlasnika supermarketa koji je kažnjen zbog prodaje purećih prsa koja su bila zaražena salmonelom.

Ute Reindl, vlasnik supermarketa MPREIS, žalio se na kaznu zbog čega su austrijske vlasti zatražile mišljenje sudaca u Luxembourgu.

“Sirova puretina mora po europskim zakonima ispunjavati mikrobiološke kriterije za salmonelu u svim fazama distribucije, uključujući maloprodaju”, odlučio je sud.

Tvrtke koje sudjeluju samo u “fazi distribucije” mogu prema tome biti kažnjene zbog prodaje hrane koja “nije u skladu s mikrobiološkim kriterijem”, smatraju suci, napominjući da kazna mora biti proporcionalna prekršaju.

Austrijske vlasti moraju sada donijeti konačnu presudu u žalbenom postupku, uzimajući u obzir presudu ECJ-a.

Istodobno, Opći sud EU-a (prvostupanjski) u odvojenom je slučaju koji je pokrenula Španjolska presudio da citrusno voće uzgojeno u EU-u i tretirano konzervansima i drugim kemikalijama mora biti primjereno označeno.

Madrid je tvrdio da ta obveza diskriminira proizvođače citrusnog voća jer se ne odnosi na drugo voće kao što su banane ili dinje, koje također ima koru koja se ne jede.

Sud pak smatra da kora citrusnog voća ima kulinarsku ulogu u pripremi proizvoda kao što su džemovi, likeri, keksi ili juhe.

Španjolska je jedan od najvećih proizvođača citrusnog voća u EU-u, uz Italiju, Grčku i Portugal. Obveza označavanja odnosi se na limune, mandarine i naranče. (SEEbiz / Hina)