Vrijednost prometa talijanske FMCG industrije u 2019. godini porastao je za 1,4 posto u odnosu na 2018., pokazuje istraživanje Nielsen Total Store koje se bavilo rezultatima sektora prehrane, uključujući pića i hranu za kućne ljubimce, sredstava za njegu i brigu o kućanstvu te sektorom neprehrane.

Segmenti hrane i pića te njege kućnih ljubimaca zaključili su godinu s rastom od 1,8%, dok je prodaja u odjelima za brigu o kućanstvu, osobnu njegu i neprehrambene proizvode smanjena za 0,3%.

Jedan od najvažnijih trendova koji je obilježio prošlu godinu jest rast distribucije na veliko u južnoj Italiji. On je u većoj mjeri potaknut transformacijom formata distribucije, padom potražnje u tradicionalnim maloprodajnim formatima te uvođenjem nacionalnog dohotka.

Istraživanje je također pokazalo kako je u južnoj Italiji površina hipermarketa i nezavisnih trgovaca pala za 32.000 četvornih metara dok je prodajna površina diskontera porasla 38.000 četvornih metara.

Nielsen Italy predviđa umjerni ali stabilan rast talijanskog FMCG sektora u 2020. Također naglašavaju kako će asortiman maloprodajnih lanaca odigrati važnu ulogu, a on ujedno mora biti podržan sve efikasnijim lancem opskrbe.

Prema predviđanjima IRI-ja, talijanski FMCG sektor prošlu je godinu porastao 1,4 posto u volumenu i 1,7 posto u vrijednosti.