VijestiSvijetTDR zadržao lidersku poziciju na tržištu BiH

TDR zadržao lidersku poziciju na tržištu BiH

Rovinjski TDR zadržao je lidersku poziciju na duhanskom tržištu Bosne i Hercegovine s dvije milijarde prodanih cigareta u 2013. godini i stabilnim tržišnim udjelom većim od 30 posto, izvijestili su iz ove duhanske tvrtke.

Ujedno, dodaju kako je tvrtka jedan od vodećih hrvatskih uvoznika na BiH tržište koji u proračun te zemlje godišnje uplaćuje više od 118 milijuna eura.

Na ukupno duhansko tržište i poslovanje TDR-a u BiH i dalje snažno utječe trošarinsko opterećenje cigareta, koje je u četiri godine poraslo za čak 75 posto, kao i rastuća gospodarska kriza. Zbog toga je došlo do pada ukupnog tržišta cigareta u BiH za oko 21 posto.

Bosna i Hercegovina i dalje ima znatno niže porezno opterećenje od EU direktiva te se očekuje daljnji rast trošarina i cijena cigareta. U takvim uvjetima dolazi do povećane potrošnje jeftinih cigareta, rezanog duhana kao i do dramatičnog rasta crnog tržišta.

Tako je u BIH izrazito porasla potrošnja rezanog duhana koji je u 2013. godini u ukupnoj potrošnji zauzimao 18 posto tržišta, dok je godinu ranije bio samo 3 posto, što je porast od čak 500 posto.

“Unatoč krizi i sve nepovoljnijim tržišnim uvjetima TDR je lider na tržištu BIH. Tijekom prošle godine zadržali smo uvjerljivu lidersku poziciju i stabilan tržišni udio. U prvoj polovici ove godine ostvarujemo i dodatni rast. Inovacije i širenje poslovanja temelj su našeg budućeg rasta i održivog razvoja pa smo tako ove godine lansirali novi proizvod u obitelji Ronhilla – Ronhill Wave. Također, u brendu York lansirali smo šest novih proizvoda u segmentu rezanih duhana a s inovacijama nastavljamo i dalje”, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Uprave TDR-a, Mato Zadro.

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...