davor-tomaskovic-tdrS 2,9 milijardi prodanih cigareta i 32,7 milijuna eura prihoda ostvarenih u 2011. godini, Tvornica duhana Rovinj (TDR) zadržala je lidersku poziciju na duhanskom tržištu Bosne i Hercegovine, izvijestili su danas iz rovinjske tvrtke.

Tržišni udio TDR-a, kao vodećeg regionalnog proizvođača cigareta, na bosansko-hercegovačkom tržištu iznosi 32,5 posto. TDR je ujedno i jedan od vodećih hrvatskih uvoznika na tržište susjedne zemlje koji je u prošloj godini u proračun Bosne i Hercegovine uplatio oko 140 milijuna eura.

Ipak, iz tvrtke ističu kako trošarinsko opterećenje cigareta, koje je poraslo za čak 80 posto u samo dvije godine, znatno utječe na duhansko tržište i poslovanje TDR-a u BIH.

“Cijene naših proizvoda u 2011. godini minimalno su korigirane – znatno manje od promjena koje diktiraju izmjene trošarinskog sustava. Takvu smo odluku donijeli uvažavajući gospodarsku situaciju i standard građana, a nauštrb vlastitih prihoda i zarade. Potrebno je naglasiti kako BiH i dalje ima značajno niže porezno opterećenje od EU direktiva te se tako očekuje i daljnji rast trošarina”, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Uprave TDR-a, Davor Tomašković.

Govoreći o brand portfelju, Tomašković je podsjetio kako TDR svoju lidersku poziciju ostvaruje ponajprije zahvaljujući inovativnosti i lansiranju novih proizvoda kao što su primjerice Walter Wolf Natural i Benston Slims, koji je upravo ovih dana predstavljen na tržištu BIH.