Ulje: Tekuće zlato

Kategorija jestivih ulja pokazuje rast od 10%, uspoređujući posljednje dvije godine

Skupinu neutralnih tekućina koje ne miješamo vodom, a s obzirom na namjenu dijelimo u nekoliko kategorija, nazivamo ulja. Razlikujemo eterična, mineralna i masna ulja životinjskog ili biljnog podrijetla od kojih upravo ovu posljednju koristimo u prehrambene svrhe.

Zbog složenosti ove grupe artikala i njihove opsežne segmentacije (što je ujedno prilagođeno i kriterijima proizvođača) MEMRB razlikuje dvije osnovne kategorije ulja: jestivo i maslinovo.

Važno je napomenuti da se navedeni podaci odnose na podatke samo u velikim formatima trgovina (hipermarketima i supermarketima), stoga cijelo tržište nije pokriveno. Budući da u Hrvatskoj veliki formati rastu i dobivaju na sve većoj važnosti, podaci su prilično vjerodostojni i reprezentativni.

Suncokretovo i biljno Jestiva ulja poznaju nekoliko podvrsta, ali u ovoj kategoriji smijemo slobodno govoriti samo o suncokretovom i biljnom ulju koja zajedno već godinama čine više od 96% udjela u prodajnom volumenu i u vrijednosti ove kategorije.

Zanimljivo je da je posljednje dvije godine suncokretovo ulje povećalo svoj udio za čak 8% u količinskoj prodaji, i to vjerojatno zato što mu se cijena po litri gotovo izjednačila s biljnim uljem, dok mu je prosječna cijena bila nešto skuplja.

Kategorija jestivih ulja pokazuje rast od 10% ako se usporede posljednje dvije godine. U posljednji dvanaest mjeseci prodano je oko 19 milijuna litara jestivog ulja, što je donijelo dobit od oko 202 mil. kuna.

ulje-prodaja-graf-kategorija-largeMeđu jestivim uljima najzadovoljnija može biti Zvijezda koja drži gotovo 2/3 kategorije, slijede je privatne marke, IPK Čepin, ABN (danas GEA– Tvornica ulja), Dijamant, a potom svi ostali.

Maslinovo ulje
Slična je situacija i u kategoriji maslinovih ulja. U istom je razdoblju ekstra djevičansko ulje preotelo udio običnom maslinovom ulju, gledajući količinsku prodaju. Te dvije vrste zajedno s djevičanskim uljem čine većinu cjelokupne kategorije.

Prodaja od 0,6 milijuna litara u posljednjih dvanaest mjeseci daje zaradu od 46 milijuna kuna. Gledajući samo kategoriju maslinovih ulja, domaći proizvođači općenito bolje stoje (90%) od inozemnih proizvođača (10%), a građanstvo najčešće kupuje staklena pakiranja od 0,5 do 1 l.

Zvijezda može biti zadovoljna i sve većom ulogom u kategoriji maslinovih ulja, pri čemu joj je prednost pred konkurencijom sve izraženija, i to najvjerojatnije zbog odlaska vrlo važnog igrača s tržišta, splitskog SMS-a. Njegov odlazak odrazio se i na privatne marke koje su također povećale prodaju.

Zoran Stanić,
Junior Account Executive
memrb-logo