Kupnju namirnica ‘mišem’ nude samo dva trgovačka lanca

Hrvatima od šopinga preko interneta i dalje draži odlazak u trgovinu

Kupnja namirnica preko interneta u Hrvatskoj još nije potpuno zaživjela jer, prema podacima o takvoj prodaji, građani daleko više troše u izravnom šopingu. Iako je inače konkurencija među trgovcima jaka, internetsku prodaju “špeceraja” za sada imaju samo Konzum i Mercator. Od ostalih jedino je Spar planira uskoro uvesti.

Konzum je lani prodao robe u vrijednosti većoj od 12,6 milijardi kuna, a preko interneta za tek 30 milijuna kuna. No tvrde da su zadovoljni rastom online prodaje jer opskrbljuju 25.000 korisnika, a broj raste.

Na internetskoj prodaji radi 50 zaposlenika, a koristi se 14 vozila. Nude više od 20.000 artikala: voće i povrće, meso i ribe, pekarski i mliječni asortiman, kućanske potrepštine, proizvode za higijenu, kao i cvijeće.

Narudžbe primaju najkasnije danas za sutra, a robu dostavljaju u stan kupca koji bira hoće li platiti internetom ili kada preuzme naručeno. Za narudžbu od 200 kuna dostava se plaća 30 kuna, iznad 500 kuna je besplatna, a zasad pokrivaju područje 12 gradova.

Akcijske cijene i bodovi vrijede i za online kupnju, a često internetske kupce nagrađuju posebnim popustima i darovima. Tvrde da su transakcije plaćanja zaštićene, a uskoro će nuditi i prodaju preko ‘smart’ mobilnih telefona.

Mercator je internetsku trgovinu uveo 2007. za Zagreb i širu okolicu. Nude oko 11.000 artikala, od svježeg programa preko kozmetičkih i kućnih potrepština do školskog pribora i galanterije.

Dostavljaju svakoga dana osim nedjelje, cijena dostave u rasponu je od nula do 50 kuna, ovisno o vrijednosti kupljene robe, a najniži iznos računa je 150 kuna.

Cijene su usklađene s onima u hipermarketima, a narudžbe primaju 24 sata na dan. Nisu željeli otkriti prihod ostvaren internetskom trgovinom. Samo iznose da godišnje bilježe rast broja kupaca, u prosjeku 10-15 posto.

U prvom polugodištu ostvaren je i rast online prometa od 11,6 posto, što je dvostruko više nego 2008. godine. Mercatorovi popusti, osim onih koji se dobivaju na blagajni i posebnih akcija, na raspolaganju su i korisnicima internetske trgovine, a uz nagradne igre mjesečno jednoga kupca nagrađuju paketom vrijednim 500 kuna. (pd)