Tesco kažnjen s 300 tisuća funti zbog lažnog sniženja

Britanska umirovljenica Daphne Smallman podnijela je 2011. godine žalbu protiv trgovačkog lanca “Tesco” zbog lažnih promotivnih cijena jagoda na kojima je ova kompanija zaradila 2,32 milijuna funti.

Dvije godine kasnije sud je presudio u korist potrošača i naložio trgovačkom lancu da plati odštetu od 300.000 funti.

Pronicljiva umirovljenica, nažalost, nije doživjela kraj sudskog postupka.

Smallman je u lipnju 2011. u “Tescovoj” prodavaonici kupila 400 grama jagoda na akciji (“u pola cijene”) za 1,9 funti. Kada je upitala osoblje jesu li jagode ikada prodavane po cijenama koje su precrtane (2,9£ i 3,9£), ostala je uskraćena za odgovor. Dvije godine kasnije tu šutnju “Tesco” je skupo platio.

Sud je ocijenio da je trgovački lanac prekršio zakon o zaštiti potrošača, kojim se zabranjuje prodavačima da prodaju proizvod po promotivnim cijenama duži vremenski period nego što je proizvod bio prodavan po regularnoj cijeni.

Vijeće je ustanovilo da je prodaja predstavljena tako da je mogla zavesti ili prevariti prosječnog kupca da pomisli kako je roba jako povoljna.

A što je zapravo uradio “Tesco”? Trgovački lanac je najprije tjedan dana prodavao jagode po ekstremno visokoj cijeni od 3,9 i 2,9 funti, da bi je potom snizili kako bi je mogli kupcima predstaviti kao “promotivnu”.

A zapravo, tek je ta cijena od 1,9 funti, koja je predstavljena kao snižena, bila tržišna. Ovim trikom su proizvod 14 tjedana reklamirali kao povoljan i time prodali mnogo više voća obmanutim kupcima (i ostvarili profit od 2,32 milijuna funti).

Sudac Michael Chambers na sudu je rekao kako je slučaj “skandalozan sam po sebi” jer kupci imaju visoki stupanj povjerenja u državne maloprodajne trgovačke lance.

“Tesco” se ispričao sudu i obećao kako će učiniti sve da se ovakav slučaj više ne ponovi. Složio se i da plati sudske troškove u iznosu od 65.000 funti. (Kurir-info.rs)

Prethodni članakDogovor: Paloma na Konzumovim policama
Sljedeći članakWalmart u kampanji “kupujmo američko”