Walmart u kampanji “kupujmo američko”

Američki trgovinski lanac Walmart se nada da će pokrenuti promet uspostavljanjem masovnog pokreta građana da kupuju samo robu proizvedenu u SAD-u.

Taj najveći maloprodajni lanac svijeta priredio je u četvrtak “summit” prodavača, dobavljača i domaćih državnih dužnosnika u nadi da će patriotizam kupaca pomoći povratak industrije u SAD-u. Ta kampanja može poslužiti za jačanje ugleda Walmarta koji je stalno na udaru zbog ignoriranja prava zaposlenih i malih plaća.

Neki stručnjaci ukazuju da je upravo Walmart prije dva desetljeća predvodio seobu industrije iz SAD-a u Kinu i druge zemlje u potrazi za najjeftinijom radnom snagom.

Sada se direktori zaklinju da će ići mnogo dalje od marketinške kampanje i analizirati svih 1.300 kategorija proizvoda iz asortimana Walmarta – od ručnika do elektronike, da bi utvrdili što se sve može proizvesti u SAD-u.

Uz to troškovi rada rastu u Aziji, a dopremanje robe odatle je sve skuplje zbog cijene nafte i drugih troškova transporta, te Walmart tvrdi da je nekoliko proizvođača reklo da je utvrdilo konkretne vrste robe čija izrada u inozemstvu prestaje imati smisla. (SEEbiz.eu)

Prethodni članakTesco kažnjen s 300 tisuća funti zbog lažnog sniženja
Sljedeći članakIza pčelara relativno dobra godina