The Coca-Cola Company osnažila ekonomske pozicije 6 milijuna poduzetnica

Kroz inicijativu 5by20 ženama koje žele pokrenuti ili unaprijediti svoje poslovanje osigurane su ciljane edukacije, usavršavanje u ključnim vještinama, stjecanje važnih znanja iz područja financija u svim fazama poslovanja…

Prije više od deset godina The Coca-Cola Company je započela svoj put prema ostvarenju ambicioznog cilja globalnog osnaživanja 5 milijuna žena poduzetnica kroz poboljšanje njihove ekonomske pozicije do 2020. godine. Napori u ovom području objedinjeni su 2010. godine kroz inicijativu 5by20, a na današnji Međunarodni dan žena Coca-Cola i brojni partneri inicijative ponosno slave nadmašivanje postavljenog cilja i više od 6 milijuna života dosegnutih pozitivnim promjenama.

Iako je cilj inicijative 5by20 predstavljao iznimno velik poduhvat, The Coca-Cola Company je spremno prihvatila ovaj izazov, svjesna da se u njemu odražava svakodnevica brojnih poduzetnica diljem svijeta suočenih s nizom društvenih i ekonomskih prepreka u ostvarenju svojih poslovnih potencijala i ideja. Kompanija je kroz 318 lokalnih programa u 100 država predano pružala široku podršku ženama poduzetnicama na njihovom istinski odvažnom putu i ulagala kontinuirane napore u ostvarenje zajedničke vizije bolje budućnosti.

Kroz inicijativu 5by20 ženama koje žele pokrenuti ili unaprijediti svoje poslovanje osigurane su ciljane edukacije, usavršavanje u ključnim vještinama, stjecanje važnih znanja iz područja financija u svim fazama poslovanja, kontinuirano mentorstvo i široka mreža poduzetnica uključenih u inicijativu kao izvor primjera dobre prakse i korisnih savjeta. Još jednom pokazujući kako je zajedništvo snaga koja svladava sve prepreke i dostiže i najizazovnije ciljeve, u ovoj misiji spremno su se ujedinili brojni partneri koji su predvodili lokalne aktivnosti u skladu s potrebama zajednice, partnerske punionice i zaposlenici The Coca-Cola Company, kao i dionici ključnih javnih institucija te civilnog, privatnog i političkog sektora.

Kroz svih 135 godina globalnog poslovanja i kontinuiranog očuvanja vodeće tržišne pozicije, za Coca-Colu je poslovni uspjeh uvijek bio neodvojiv od stvaranja dobrobiti za sve dionike u svom lancu vrijednosti i osiguranja podrške lokalnoj zajednici. Rast kao zajednička vrijednost koja proizlazi iz stabilnosti i napretka zajednice te održivost i odgovornost utkane u sve segmente poslovanja, čine The Coca-Cola Company istovremeno vodećom globalnom i istinski lokalnom tvrtkom. Stoga Coca-Cola nastoji dati doprinos odgovoru na ključne izazove s kojima se zajednice u kojima posluje susreću. Žene predstavljaju najveći neiskorišteni ekonomski potencijal današnjice, a ulaganje u njihov razvoj donosi pozitivan društveni učinak i dijeli multipliciranu dobrobit sa širokim krugom dionika. Ova širina utjecaja nedvojbeno je potvrđena kroz znanstvena istraživanja UN-a, MMF-a i brojnih akademskih institucija, kao i kroz rezultate aktivnosti provedenih u okviru inicijative 5by20.

Tijekom desetogodišnjeg putovanja prema zajedničkom cilju s The Coca-Cola Company, žene poduzetnice spremno su se posvećivale svim prilikama za razvoj i usavršavanje, hrabro pretvarale svoje snove u stvarne poslovne poduhvate i nepokolebljivo ustrajale na osnaživanju svojih znanja i vještina. Iz pozicije ograničenih mogućnosti i sputanih ambicija, izrastale su u nositeljice društvene promjene koje potiču razvoj lokalne zajednice, pružaju još čvršći oslonac za svoje obitelji te, lančano prenoseći pozitivne učinke svoje osnažene pozicije, stvaraju novu vrijednost za poslovanje Coca-Cole i potencijal za daljnji zajednički rast.

S obzirom na pet desetljeća dugu prisutnost Coca-Cole u Hrvatskoj, kroz aktivnosti u okviru inicijative 5by20 adresirani su i neki od ključnih izazova u hrvatskoj zajednici. S ciljem poticanja pozitivnih promjena u Slavoniji i Baranji, slabije razvijenim područjima suočenim s iseljavanjem velikog broja mladih ljudi, 2018. godine je pokrenut projekt “Ženska perspektiva”. Aktivnosti podrške poduzetnicama u usvajanju tržišnih razmišljanja, stjecanju znanja te ključnih poduzetničkih i socijalnih vještina, financirane su s 250.000 dolara od strane The Coca-Cola Foundation, filantropske zaklade kompanije. Osnažena ekonomska pozicija ženskih poduzetnica pružila je nove mogućnosti za bolji život njih i njihovih obitelji te stvorila čvršći i održiviji temelj za izgradnju budućnosti u Hrvatskoj. „Ženska perspektiva“ je završena krajem 2019. godine i osigurala je bolju poslovnu perspektivu za 65 poduzetnica iz sedam županija.

The Coca-Cola Company stoga danas slavi snažne žene u Hrvatskoj i diljem svijeta koje uz podršku i pruženu priliku stvaraju vrijednost za cjelokupnu zajednicu i služe kao vrijedan uzor budućim generacijama. Ovakvu širinu podrške kompanija ne bi mogla osigurati samostalno i stoga je zahvalna svim partnerima na strasti, posvećenosti i ujedinjenosti u ostvarenju zajedničkog cilja.

The Coca-Cola Company ostaje posvećena ispunjenju svoje svrhe, a ona je donijeti osvježenje ljudima te kroz održivi pristup predvoditi pozitivne promjene i stvarati bolju zajedničku budućnost za sve dionike u lancu vrijednosti. Iako ponosni zbog ostvarenja velikog cilja, svjesni smo kako se žene i dalje svakodnevno susreću s preprekama koje koče njihov napredak i stoga ćemo u skladu s našom misijom i svrhom nastaviti pružati podršku poduzetnicama diljem svijeta potičući ih na puno ispunjenje svojih potencijala. U svjetlu pandemije Covid-19 i pogoršanja socioekonomske situacije diljem svijeta, naši napori imaju još veću važnost te ćemo pred sebe stavljati još ambicioznije ciljeve, a na putu do njihovog ostvarenja dosegnuti i osnažiti još veći broj žena pružajući im novu perspektivu za napredak i doprinoseći dobrobiti cjelokupne lokalne zajednice.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!