tikves-tga-za-jugVinski podrum Tikveš smješten je u srcu Tikveškog vinogorja, najveće i najznačajnije vinske regije u Republici Makedoniji.

Riječ je o velikoj i plodnoj visoravni na jugu Makedonije, gdje se sudaraju dvije klime, mediteranska s juga, s karakterističnim dugim i toplim ljetima, i kontinentalna klima sa sjevera koju karakteriziraju blage i kišne submediteranske zime.

Na taj se način stvaraju izvanredni, jedinstveni uvjeti za urod grožđa od koga se dobivaju temperamentna, kompleksna, visokokvalitetna vina, bogata voćnim aromama.

Tradicija stvaranja i sazrijevanja vina datira od 1885. godine. Proteklih 127 godina “Tikveš” je prerastao u najveću i najsuvremeniju vinariju u Makedoniji te jednu od vodećih u jugoistočnoj Europi s ukupnim kapacitetom proizvodnje od 55 milijuna litara, uključujući i kapacitete za fermentaciju i čuvanje vina.

Vinarija “Tikveš” svake godine obrađuje do 30 milijuna kilograma grožđa, a prosječna godišnja proizvodnja vina iznosi 22 milijuna litara.

“Tikveš” vina prodaju se na svim tržištima bivše Jugoslavije, zatim u zemljama Europske Unije te u Kanadi i Americi. Hrvatska je tradicionalno tržište “Tikveša” na kojem su vina ovog proizvođača prisutna već desetljećima.

“Najpoznatiji brend je ‘T’ga za Jug’, kvalitetno polusuho crveno vino iz vinske sorte Vranac, koje datira iz 1973. godine te je prema odnosu cijene i kvalitete regionalni lider u svom segmentu. U cilju poboljšanja distribucije i prodaje na hrvatskom tržištu prošle smo godine potpisali ugovor s tvrtkom Orbico koja je dobila ekskluzivno pravo na uvoz i distribuciju cjelokupnog portfelja ‘Tikveša’ u Hrvatskoj”, kaže Ana Stankovska iz marketinškog odjela “Tikveša”.