Tjestenina – Velika konkurencija u katalozima i lecima

Tjestenina je kategorija koja obiluje konkurencijom, a to se jasno očituje i na polju trgovačkih kataloga i letaka

U okviru analize kretanja u kategoriji “Tjestenina” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period travanj 2022. – ožujak 2023. vs. travanj 2021. – ožujak 2022.

PREGLED TRENDOVA
Pogledamo li poredak vodećih proizvođača tjestenine prema broju promocija vidimo kako je na vrhu ostao Marodi zadržavši svojih 23% udjela, dok je vrlo blizu Barilla sa 17% udjela uz 2% rasta. Ragusa je ostala na 8% u zadnjih godinu dana, Žito je ostvarilo 6%, a Pasta Zara 3% udjela. Ostalim proizvođačima pripalo je 26% udjela ili 3% manje nego u prethodnih godinu dana, dok su privatne marke istodobno porasle s 15% na 17%.

Prema bruto oglasnoj vrijednosti poredak je ponešto drugačiji i zgusnutiji. Na vrhu je Barilla koja je zadržala 14% udjela, a Marodi je smanjio svoj udio za 1% i sada ima 11%. Ragusa je zauzela 8%, Koleda i Pasta Zara po 5%, a Klara Marić 4%. Ostali proizvođači su smanjili udio za 5% i sada imaju 24% udjela, a privatne marke napredovale su za 6% i sada imaju 28% udjela u GAV-u.

Zanimljivo je i pogledati kakva je prisutnost vodećih proizvođača tjestenine kod izabranih trgovaca. Tako je Barilla najviše udjela ostvarila kod Plodina (22%) i Konzuma (18%), Marodi kod Bose (50%) i Studenca (26%), Ragusa kod KTC-a (46%) i Kauflanda (18%), Koleda kod Spara (10%) i KTC-a (9%), Pasta Zara kod Konzuma (18%) i Plodina (6%), a Klara Marić kod Konzuma i Kauflanda (po 6%). Privatne robne marke najviše su zastupljene kod Lidla (95%) i Plodina (40%).

Prethodni članakZapočeo proces nominacija za PRO PR GLOBE Awards
Sljedeći članakKaufland nastavlja štititi posidoniju