Žvakaće gume – Leaflet report: Napredak vodećih

Big BubblePrva tri brenda povećali su svoju prisutnost u katalozima trgovaca. Poglavito se to odnosi na brend Orbit koji je udvostručio broj svojih promocija u prvih sedam mjeseci ove godine

U okviru analize kretanja u kategoriji “Žvakaće gume” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga trgovaca. Prije nego krenemo u analizu, važno je uvodno istaknuti da je letak važan marketinški alat za sve tvrtke koje pojačano rade na direktnom marketingu.

Svi odjeli unutar tvrtke sudjeluju u procesu izrade letka koji ima ulogu da informira, educira i poziva na kupnju. U procesu obrade podataka djelatnici agencije Focus obrađuju i analiziraju svaki letak te svi uneseni podaci prolaze kroz platformu Action Focus Online. Čimbenici Focusovih metoda su broj promocija i bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value).

lead1Bruto oglasna vrijednost je kvaliteta oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka.

Cilj ovog pregleda je dobiti što bolju sliku svijeta letaka kako bismo uvidjeli gdje se nalazi određeni proizvod naspram konkurencije što je strateški izuzetno bitno u izradi poslovnih planova.

NAPREDAK VODEĆIH
U kategoriji žvakaćih guma u periodu siječanj – srpanj 2015. godine u katalozima trgovaca najaktivniji je bio brend Orbit s 40% udjela, što je značajan skok u odnosu na istih sedam mjeseci lani kada je njegov udio iznosio svega 19%.

letciNa drugom mjestu po prisutnosti je Lidlova privatna marka Jet gum koja je lani bila izjednačena s Orbitom na 19% da bi ove godine povećala svoju prisutnost na 28%. Čunga lunga, poznati brend koji proizvodi makedonska AD Evropa, nalazi se na trećem mjestu s 14% udjela povećavši svoju prisutnost za 1% u odnosu na lani. Stimorol je lani bio izjednačen s Čunga lungom na 13%, dok je u 2015. ovaj Mondelezov brend potpuno nestao iz kataloga trgovaca.

broj promocijaIsta je priča i s još dva predstavnika kategorije koji su lani bili aktivni, a ove ih godine nema: Sensident (lani 6%) i Wrigley (lani 3%). S druge strane, Mentos se pojavio u katalozima trgovaca te je zabilježio 2% udjela u zadnjih sedam mjeseci, dok se prošle godine nije javljao svojim promocijama u katalozima i lecima.

broj promocija po markamaVažnu ulogu u kategoriji igra Kauflandova trgovačka marka K-Classic koja je ipak smanjila svoju prisutnost za tri postotna poena te je na kraju ovogodišnjeg srpnja imala 6% udjela. Zanimljiva je i relativno slaba prisutnost jakog brenda kao što je Airwaves koji je lani imao 3%, a ove godine to je povećao na i dalje minimalnih 4% udjela. Svi ostali proizvođači zauzimaju svega 6% oglašavanja u ovom kanalu promocije, što je značajno smanjenje u odnosu na prošlogodišnjih 16%.

omjer trgovackih markiOsvrnemo li se na aktivnost trgovačkih lanaca vidimo da je u ovoj kategoriji Lidl daleko naprijed s tri puta više udjela od prvog pratitelja. Lidl, naime, po broju promocija kategorije žvakaćih guma drži 36% udjela, a na drugom mjestu je Tommy s 12% nakon kojega dolaze tri lanca s udjelom od 10%: Kaufland, Boso i Müller. Drugu polovicu ljestvice predvodi Ultragros (7%), Billa i Studenac imaju svaki po 5%, a po 2% udjela ostvarili su Metss, Metalija-Trans i Bakmaz.

lead2I na kraju, pogledajmo odnos brendova i trgovačkih marki u ovoj kategoriji. Očito je kako su ove godine brendovi napravili korak naprijed ojačavši svoju prisutnost u katalozima trgovaca.

To se prvenstveno očituje po parametru broja promocija jer su brendovi u usporedbi s lanjskih 81%, tijekom 2015. zauzeli čak 94% promotivnog tržišta. U pogledu kvalitete oglašavanja nije napravljen tako drastičan pomak: rast je iznosio 2% te su brendovi žvakaćih guma prvih sedam mjeseci ove godine zaključili s 98% udjela u GAV-u kategorije.

Erlanda Ivić-Mandić
e.ivic@focusmr.com
Marko Havaši
mhavasi@hr.focusmr.com
focusmr_logo

Prethodni članakFranck Crema: pravi okus turske kave
Sljedeći članakHeinekenu uskoro suglasnost za preuzimanje Pivovarne Laško