Nakon što se tijekom turističke sezone obračunao s hotelima, restoranima i kafićima, beskompromisno ih zatvarajući i zbog tek nekoliko kuna viška ili manjka u fiskalnoj blagajni, ministar financija Slavko Linić uoči jeseni kreće u obračun s trgovačkim lancima, piše Jutarnji list.

Na udaru Linićevih inspektora od idućeg tjedna naći će se novčani tijek oko 30 velikih igrača na tržištu, potvrđeno nam je iz Ministarstva financija. Posjetit će Mercator, Kaufland, Interspar, Konzum, Studenac, Tommy i brojne druge. U Ministarstvu financija potvrdili su Jutarnjem listu, pak, da sutra trgovačkim lancima šalju obavijest u kojoj će im za početak rujna najaviti dolazak inspektora u kontrolu rokova plaćanja.

Prvi put od stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji je s ciljem smanjivanja nelikvidnosti skratio rokove plaćanja na 30, a maksimalno 60 dana, Linić će provjeravati koliko su ga trgovački lanci ozbiljno shvatili.

Za razliku od nulte tolerancije, primijenjene na višak ili manjak prihoda u blagajnama kafića, restorana i drugih ugostiteljskih biznisa, tolerancija za blagajne u supermarketima ipak se očekuje.

Inspektori bi im trebali tolerirati višak ili manjak u blagajni do sedam kuna. Razlog? Cijene hrane i pića uglavnom su određene tako da bi psihološki djelovale na kupca i privukle ga, pa iznose, primjerice, 5,97 kuna, što kupac prije percipira kao pet kuna nego kao šest kuna.

Blagajnicima je teško kupcu vratiti iznos od, primjerice, tri lipe, jer je veću količinu kovanica od jedne i dvije lipe u pravilu teško osigurati svaki dan u količini koja je potrebna.

Banke u pravilu ne raspolažu količinom kovanica koje bi trgovačkim lancima trebale za dnevni promet pa ih je teško i nabaviti, a kupci vrlo rijetko račun u trgovini plaćaju tako da izbroje točan iznos lipa – pojašnjavaju u jednom trgovačkom lancu problematiku poravnavanja računa na blagajni.

Dodaju kako je, zbog čestih prigovora kupaca da se na njima zarađuje ekstra profit na lipama koje nikada ne dobiju kad im na blagajni vrate ostatak, njihova politika radije kupcu uvijek vratiti koju lipu više, nego je zadržati. Kako inspektori neće tolerirati ni manjak veći od sedam kuna, trgovački lanci od danas će u svojim blagajnama raspolagati većom količinom kovanica od jedne i dvije lipe.

Tolerancije, kako kažu u ministarstvu financija, za kršenje rokova plaćanja neće biti uopće, pa će se onima koji nisu ispoštovali zakonom propisane rokove naplaćivati kazne koje se mogu kretati od 10.000 do milijun kuna. Direktori i ostale osobe odgovorne za poštivanje zakona u poslovanju kompanije mogu, utvrdi li inspekcija da rokovi plaćanja nisu ispoštivani, platiti kaznu od 1000 do 50.000 kuna.

Kazne bi mogle stići sve one trgovačke lance koji svoje dobavljače nisu isplatili u propisanom roku od 60 dana, a istodobno nisu iskoristili zakonsku mogućnost da s dobavljačem ugovore dulji rok plaćanja, koji, pak, mogu ugovoriti samo ako dobavljaču daju neki instrument osiguranja koji ima snagu ovršne isprave, kao što je primjerice, zadužnica. (Jutarnji list)