Ugostitelji i trgovci u Hrvatskoj u prvih šest ovogodišnjih mjeseci prijavili su 7 milijardi kuna više isporuka koje podliježu plaćanju poreza na dodanu vrijednost (PDV) nego u istom razdoblju lani, dok je u svim djelatnostima iznos oporezivih isporuka porastao za 13 milijardi kuna, izvijestila je danas Porezna uprava Ministarstva financija o rezultatima fiskalizacije.

Temeljem usporedbe PDV obrazaca u prvom polugodištu ove i prošle godine, u području djelatnosti I-Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, iznos ukupno oporezivih isporuka u prvih šest mjeseci 2013. godini bio je 1,16 milijardi kuna veći u odnosu na isto razdoblje 2012. godine.

Nadalje, temeljem usporedbe PDV obrazaca za isto razdoblje u području djelatnosti G-Trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala, iznos ukupno oporezivih isporuka u prvih šest mjeseci 2013. godine u odnosu na isto razdoblje 2012. godine povećao za 5,9 milijardi kuna.

Iznos ukupno oporezivih isporuka u svim djelatnostima u prvih šest mjeseci 2013. godine u odnosu na isto razdoblje 2012. godine porastao je za 13,015 milijardi kuna, navodi se u današnjem priopćenju Porezne uprave.

Porezna uprava od 8. siječnja kontinuirano provodi nadzore primjene odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Do 12. kolovoza ukupno je obavila 25.394 nadzora, utvrdivši pritom 3.055 nepravilnosti te je izrekla 596 privremenih zabrana obavljanja djelatnosti. (SEEbiz / Hina)