COMBIS je SmartMetering rješenjem omogućio Gavriloviću uvid u stvarno stanje potrošnje energenata, osigurao snižavanje troškova, optimizaciju potrošnje, smanjivanje rizika i kvarova te brzu identifikaciju odstupanja.

SmartMetering je rješenje za energetsku učinkovitost kompanija, sustav koji omogućava precizno praćenje energenata te povezuje različite izvore podataka i omogućava njihovu integraciju i obradu. Rješenje omogućava uvid u stvarno stanje potrošnje energenata, niže troškove, optimizaciju potrošnje, smanjivanje rizika i kvarova te brzu identifikaciju odstupanja.

“Implementacijom sustava omogućili smo korisniku integraciju podataka te osigurali normirane izračune potrošnje, troškovno planiranje i analizu rada proizvodnje. Gavrilović uz SmartMetering prati potrošnju struje, plina, pare i vode iz nekoliko stotina mjernih točaka. Dio rješenja su i brza mjerenja procesnih veličina (tlak, temperatura, vlaga i sl.) koje se ažuriraju gotovo svake minute”, komentirala je Anita Mikić, voditeljica ključnih kupaca COMBISa.

Putem brzih mjerenja zaposlenici Gavrilovićevog odjela energetike mogu reagirati u slučaju odstupanja od parametara. Svi podaci se arhiviraju, a dostupni su im i mnogobrojni izvještaji kako bi troškovno pratili potrošnju po pojedinim proizvodnim linijama te u svakom trenutku znali što se događa s energetskom potrošnjom u proizvodnji.

“Od implementacije projekta odjel energetike u Gavriloviću je značajno dobio na vremenu i efikasnosti te snizio troškove proizvodnje. Zbog veličine pogona i velikog broja instalacija, u kratkom roku uspijevamo detektirati anomalije sustava ili propuštanja. Osim toga, svi su nam podaci dostupni na jednom mjestu, nema više ručnog učitavanja bilo koje vrste te sada uistinu možemo govoriti o pravoj analizi, optimizaciji i planiranju energetske potrošnje”, komentirao je Igor Vukelić, voditelj IT poslovnih rješenja kompanije Gavrilović.

Mjerenja brojača i procesnih veličina se stalno arhiviraju u intervalima od sat vremena, 15 minuta i minutu, ovisno o tipu mjerenja. Iz arhive su dostupni izvještaji na bazi dana, mjeseca i godine.

“U današnjem svijetu cijena energenata konstantno raste. Kako bi se optimizirala potrošnja potrebno je imati kvalitetni sustav nadgledanja i analize potrošnje energenata, ali i osigurati ključne elemente za smanjenje potrošnje. Jako mi je drago što smo sudjelovali na projektu u kojem se to i ostvarilo”, komentirao je Robert Rac iz ASR Grupe, COMBISovog partnera pri implementaciji u Gavriloviću.