Zanimljivo je da u kategoriji kave ne bilježimo rast komunikacije jeftinije cijene kada je riječ o tipu promocije, nego se sve više koristi komunikacija redovne cijene, dok kategoriju čaja karakterizira dvostruki rast udjela trgovačkih marki u zadnjih 12 mjeseci

U okviru analize kretanja u kategoriji toplih napitaka (kava, čaj) pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Analiza se odnosi na broj promocija u periodu studeni 2015. – listopad 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

Ukupno je u oba godišnja razdoblja u katalozima i letcima trgovačkih lanaca nastupilo više od 50 proizvođača kave i više od 40 proizvođača čaja.

CAPPUCCINO ISPRED MLJEVENE
Broj promocija po vrstama kave na prvo mjesto postavlja instant mješavine kave (Cappuccino, 2u1, 3u1, Bananaccino i sl.) koje su u zadnjih 12 mjeseci imale 44% udjela u broju promocija, što je ipak 2% manje negoli u prethodnih godinu dana.

Na drugom mjestu je s plusom od 3% i 36% ukupnog udjela pržena mljevena kava, dok je instant čista kava imala minimalni pad od 1% te je na kraju ovogodišnjeg listopada ostvarila 19% kvantitativnog udjela. Na začelju je sirova kava koja je ostala na svojih 1% udjela.

Svaka treća promocija kave u katalozima i letcima trgovaca komunicira Franckove brendove s obzirom na to da ovaj proizvođač drži 33% udjela u broju promocija, premda je u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci u minusu za 1%, dok je drugoplasirani Nestlé istodobno izgubio čak 6% i sada drži svega 20% udjela.

Za razliku od toga, Anamarija je na trećemu mjestu ostvarila rast od 4%, na ukupno 17% udjela u broju promocija. Sljedeća trojka je zauzela manje udjele, a prva među njima je Arabesca koja je rasla sa 6% na 8%, Jacobs Douwe Egberts je ostao na 4%, a Droga Kolinska je također minimalno rasla s 3% na 4%. Ostali proizvođači kave povećali su svoju prisutnost s lanjskih 12% na ovogodišnjih 15% kvantitativnog udjela.

Poredak trgovaca kada je riječ o promocijama kave je uistinu stisnut i kreće se od 8% udjela (isto kao i lani), koliko u broju promocija drži vodeći KTC, do 3% udjela koliko ima devetoplasirani Interspar (-2%).

Uz pad od 1% na drugom mjestu nalazi se Kaufland sa 7%, dok treću poziciju sa 6% dijele Metro (-1%) i Billa (isto kao i u prethodnih 12 mjeseci).

Plodine i Tommy su zadržali po 5% udjela u oba godišnja razdoblja, dok su negativan trend iskazala dva trgovca koji su ostvarili po 4% udjela – Konzum je pritom pao za 1%, a Spar za 3%. Ostali trgovci na međugodišnjoj su razini povećali svoj udio u broju promocija s 44% na natpolovičnih 52% udjela.

Zanimljivo je da u kategoriji kave ne bilježimo rast komunikacije jeftinije cijene kada je riječ o tipu promocije koji se koristi u katalozima i letcima trgovaca. Naime, udio koji u broju promocija zauzima taj tip promocije smanjen je s 45% na 41%, dok je komunikacija redovne cijene istodobno porasla s 45% na 51%. Prisutnost ostalih tipova promocije smanjena je s 10% na 8% udjela.

ZANIMLJIVO I KOD ČAJA
Pogledajmo sada i kakvi su trendovi u kategoriji čaja. Prva zanimljivost ogleda se u značajnom rastu udjela trgovačkih marki koje su u zadnjih 12 mjeseci zauzele 12% udjela u broju promocija, dok su u godini ranije imale svega 6% udjela.

Kao i kod kave, i ovdje je vodeći proizvođač Franck samo s još uvjerljivijom razlikom u odnosu na konkurenciju jer je čak i uz pad od 4% zauzeo dominantnih 40% udjela u broju promocija kategorije. S 13% i minimalnim rastom slijedi Cedevita na drugom mjestu, dok je Podravka ostvarila minimalni pad i na kraju ovogodišnjeg listopada imala je 9% udjela.

Agristar ostao je na 8% udjela koliko je imao i lani, a promjena nije zabilježena ni kod Milforda koji ima 4% udjela u broju promocija. Ostali proizvođači u zadnjih su 12 mjeseci povećali svoj udio s 20% na 27%.

Prvo mjesto među trgovačkim lancima podijelili su Kaufland i KTC s identičnim kretanjem: rasli su s lanjskih 9% na aktualnih 10% udjela u broju promocija. Treće i četvrto mjesto također je podijeljeno između Tommyja i Plodina koji su u oba godišnja razdoblja ostvarili po 6% udjela.

Po 1% su na međugodišnjoj razini izgubili Billa, koja sada ima 5%, te Konzum, koji ima 4% udjela, dok je minus od 2% ostvario Metro i sada drži 3% udjela u broju promocija kategorije čaja.

Slijede dva trgovca koji su snažno pali: Interspar sa 7% na 2% i Velpro sa 6% na 2%. Isti udio ima i Vrutak, ali uz znatno blaži pad od svega 1%. Ostali trgovački lanci u zadnjih su 12 mjeseci značajno unaprijedili oglašavanje ove kategorije jer su zauzeli 50% udjela u broju promocija, što je svakako značajan rast u odnosu na prošlogodišnjih 39%.

Erlanda Ivić-Mandić
e.ivic@focusmr.com
Marko Havaši
m.havasi@focusmr.com