Rezultati HURA-inog Media AdEx-a za proteklu godinu potvrđuju dobru poslovnu klimu u industriji, a najveći pojedinačni porast još uvijek bilježi internetsko oglašavanje

Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje (HURA) objavilo je procjenu ulaganja u oglašavanje u vodećim hrvatskim medijima za 2016. godinu.

Prema rezultatima procjene HURA Media AdEx (Advertising Expenditure) protekle je godine u zakup oglasnog prostora na vodećim medijima uloženo sveukupno 1.493.000.000,00 kuna, što je porast od 2,8% u usporedbi s 2015. godinom.

Ulaganje u oglašavanje tako bilježi rast već treću godinu zaredom, a najveći porast pojedinačnog komunikacijskog kanala od 27% zabilježen je u internetskom oglašavanju.

Uz nastavak rasta u internetskom oglašavanju i sveukupan rast na razini svih kanala, posljednjim Media AdEx-om zabilježen je i porast ulaganja u televizijsko oglašavanje (2%) i ulaganja u vanjsko oglašavanje (2%).

Negativan trend pada ulaganja u oglašavanje u tisku i radiju prisutan je od 2015. godine, a ove godine zabilježen je pad od -8% za tisak te pad od -2% za radio. S obzirom na udio pojedinih vrsta komunikacijskih kanala u sveukupnoj investiciji, još uvijek dominira televizija s udjelom od 51%, a slijede je tisak sa 17% i internetsko oglašavanje sa 14%.

“Nastavak rasta ulaganja u zakup medijskog prostora već treću godinu zaredom potvrđuje da oglašivači prepoznaju nezaobilaznu vrijednost ovog segmenta industrije tržišnih komunikacija za svoje poslovanje, koji bilježi oporavak nakon krize iz 2008. i 2009. godine. Vjerujemo da će se takav trend nastaviti u budućnosti i tako doprinijeti razvoju industrije kroz inovacije samih kanala oglašavanja i ponudu novih proizvoda i usluga. Pad ulaganja u zakup medijskog prostora u tiskanim medijima i radiju djelomično interpretiramo razvojem digitalnih kanala i promjenom navika čitatelja koji sada u većem dijelu sadržaj konzumiraju na online kanalima”, rekao je Božidar Abramović, član Uprave HURA-e i voditelj medijske sekcije koja je pripremala HURA Media AdEx.

HURA Media AdEX je procjena zakupa medijskog prostora u primarnim komunikacijskim kanalima: glavnim televizijskim postajama, većim izdavačima tiskovina, radijskim izdavačima, većim dobavljačima vanjskog oglašavanja i internetskim kanalima.

Dobiveni iznos odnosi se na procjenu neto investicije u konvencionalno oglašavanje (ATL – Above The Line) po tipu medija u milijunima kuna prema procjeni Odbora za medije HURA-e. Iznos ne uključuje razradu kreativne ideje, produkciju i specijalne formate.

Primarni izvori podataka za procjenu su:
• MediaPuls
• AGB Nielsen
• FINA
• Procjena medijskih agencija HURA-e
• Financijska izvješća medija

Grafička usporedba HURA Media AdEx-a iz 2016. godine u odnosu na 2015. godinu dostupna je na poveznici.