U gotovo svim europskim zemljama, posebice u Švicarskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, prošle su godine trgovačke robne marke ponovno povećale tržišni udio, navodi retaildetail.eu.

Jeftinija alternativa
Italija je trenutačno jedina zemlja u kojoj je udio privatnih robnih marki ispod 30%: vlastiti brendovi zauzimaju 22,3% volumena te 19,1% vrijednosti prodaje. Iako je tržišni udio porastao više od 2%, zemlja još uvijek zaostaje iza vodeće Švicarske u kojoj trgovačke robne marke zauzimaju gotovo polovinu tržišta, s udjelom od 49,8% u volumenu i 42,5% u vrijednosti, pokazuju podaci Udruženja PLMA i istraživačke agencije Nielsen. Ipak, udio trgovačkih robnih marki blago je pao i u Švicarskoj. S druge strane, u 14 od 19 ispitanih zemalja udio trgovačkih robnih marki prošle je godine porastao. U šest zemalja na trgovačke robne marke otpada više od 40% volumena, ali s obzirom na promet, tržišni je udio znatno niži. Naime, trgovačke robne marke uglavnom nude jeftiniju alternativu brendiranim proizvodima.

Blagi pad Beneluxa
U Belgiji udio trgovačkih robnih marki iznosi 44% u količini i 31,6% u vrijednosti. Udio je lagano porastao pogleda li se volumen, ali je smanjen u vrijednosti, što ukazuje na nešto veći cjenovni pritisak. Najveći udio bilježi se u svježim i smrznutim proizvodima, pekarnice i keksi. Najjači uspon zabilježili su dječji biskvitni miks, gotova jela, sredstva za uklanjanje mrlja i čačkalice. U Nizozemskoj se udio trgovačkih robnih marki smanjio vrlo malo, kako u količini (s 37,1% na 37,0%), tako i u vrijednosti (s 33,4% na 33,3%). Udio trgovačkih robnih marki najveći je kod svježih proizvoda, delikatesa, pekarskih proizvoda i keksa. Smrznuti proizvodi imaju znatno manji udio nego u ostalim zemaljama. Veliki uspon bilježe britvice, jednokratne pelene i paštete.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!