Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske osnovan je u svibnju 2009. godine sa sjedištem u Zagrebu. Za prvog predsjednika Saveza izabran je Boris Listeš iz Udruge malih trgovaca Splitsko-dalmatinske županije.

Ova udruga je u prvo vrijeme bila nositelj aktivnosti u Savezu, sve dok nije odlučila istupiti iz članstva i dalje djelovati samostalno.

Prošla godina je bila prilično izazovna za SUMTRH. Bilježili su se i pozitivni rezultati kao što je potpisivanje ugovora s veleprodajnim tvrtkama Velpro i Metro Cash & Carry o objedinjenoj nabavi te cash pooling ugovor s Privrednom bankom Zagreb.

S druge strane, sve je teže bilo ostvariti kvalitetno funkcioniranje Saveza pa su tako pojedini članovi i cijele udruge izašle iz članstva.

Prvo je sredinom 2013. iz Saveza odlučio izaći značajan broj međimurskih trgovaca koji su osnovali Udrugu trgovaca Sjever Plus. Zaključno s 30. siječnja 2014. iz Saveza su istupile i Udruga trgovaca Zadarske županije te Udruga trgovaca Sisak.

U članstvu SUMTRH tako su ostale Udruga malih trgovaca Zagreb, Udruga trgovaca Međimurja i Udruga trgovaca “051” Rijeka.