Tržišne komunikacijeTrgovci nude velike popuste, ali samo za gotovinu

Trgovci nude velike popuste, ali samo za gotovinu

Iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača kažu kako trgovci imaju pravo odobriti popust koji žele, ali imaju i obvezu to jasno istaknuti u izlogu, na blagajni, odnosno na prodajnome mjestu.

snizenja-popustiTeško je odoljeti siječanjskim rasprodajama koje mame popustima i do 70 posto. No nerijetko se u zanosu kupci i neugodno iznenade kada dođu na blagajnu i odluče svoj plijen snižen 50 posto platiti kreditnom karticom. Mnoge trgovine ne odobravaju jednake popuste na sve oblike plaćanja. Popust od primjerice 50 posto vrijedi samo za gotovinu, a za kartice je ista roba snižena samo 30 posto.

Često trgovci tu sitnicu “zaborave” spomenuti na plakatima u izlozima i u reklamama pa kupci iz trgovina praznih ruku trče do obližnjeg bankomata.

Jasno izražen popust
Iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača kažu kako trgovci imaju pravo odobriti popust koji žele, ali imaju i obvezu to jasno istaknuti u izlogu, na blagajni, odnosno na prodajnome mjestu.

– Kad se govori o popustu od 50 posto, on mora biti izražen za minimalno jednu petinu sve robe na popustu. Trgovac može reći da daje popust od 50 posto za gotovinsko plaćanje, a za kartično plaćanje daje popust od 30 posto, ali to mora i jasno istaknuti uz popust. Naime, trgovac pri kartičnom plaćanju ima određene troškove – objasnio je Tomislav Lončar iz HUZP-a.

– To je njegova volja, on uopće ne mora primati kartice ako to neće, ali trgovac ne bi smio prodavati proizvode na kartice uz popust od 30 posto ako je oglasio da prodaje uz 50 posto popusta. Čini li to, treba ga prijaviti državnim inspektorima – ističe Lončar. (Večernji list)

Najnovije objave

Dalić: Tri Fortenovine kompanije bit će treći stup u poslovanju Podravke

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila najboljom Predsjednica...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...