Većina zemalja srednje i istočne Europe oporavila se od financijske krize iz 2010. i bilježi rast gospodarstva, potrošnje i prodaje mješovite robe

Srednjoj i istočnoj Europi (CEE regija) smiješi se blistava budućnost. Mnoga su se regionalna tržišta oporavila i potrošnja je gotovo dostigla onu od prije gospodarske krize.

Maloprodajno tržište mješovite robe nastavilo se konsolidirati, posebno u Rusiji i na Balkanu, potaknuto organskim širenjem u kombinaciji s aktivnostima spajanja i preuzimanja stranih i domaćih trgovaca na malo.

U 2010. godini na tržištu srednje i istočne Europe po prvi su se puta pojavili pokazatelji potencijalnih vođa među domaćim i stranim igračima.

ZAMAH NAKON KRIZE
Što se tiče prihoda i broja prodavaonica, najbrži rast na ovom tržištu trenutno ostvaruje Magnit.Većina zemalja srednje i istočne Europe oporavila se od financijske krize iz 2010. i bilježi rast gospodarstva, potrošnje i prodaje mješovite robe po stanovniku.

Rusija i Poljska imaju najveći rast BDP-a (oko 4%) i prodaje mješovite robe po stanovniku (preko 10%), no za takva kretanja postoje različiti razlozi. Rusija se ubrzano oporavila od recesije zahvaljujući rastu cijena nafte, a Poljska je jedina zemlja srednje i istočne Europe koju recesija nije niti zahvatila.

Stanje u drugim zemljama, kao što su Rumunjska, Grčka ili Hrvatska, manje je optimistično. Kretanje njihova BDP-a bilo je negativno, a moguće je da se ta se situacija ni ove godine ne promijeni.

KONSOLIDACIJA TRŽIŠTA
Može se reći da su 2010. godinu u istočnoj Europi obilježili sigurna igra svjetskih trgovaca i procvat lokalnih igrača. Walmart je nakon neuspješnog pokušaja preuzimanja Lente i Kopeike zatvorio svoj ured u Moskvi, a Carrefour je svoje poslove prodao Auchanu i OBI-ju čak i prije otvaranja prve trgovine.

Konsolidaciju tržišta poveli su veliki domaći igrači koji su kupili srednje velike trgovce na malo, poput sibirskog Alpija ili moskovskih Kopeike i Mosmarta, koji nisu mogli restrukturirati svoje dugove.

Maloprodajna grupa X5 kupila je lanac Kopeiku i ojačala svoju poziciju u Moskvi i St. Petersburgu, Alpi je rasprodan do kraja, a Mosmart je napokon pronašao kupca u moskovskom Sedmoi Kontinentu.

U srednjoj Europi, gdje su spajanja i akvizicije obično predvodili strani trgovci, sada su domaći igrači modernizirali i širili svoje kompanije. Eurocash je u Poljskoj sa svojim glavnim takmacem Emperia Holdingom dogovorio preuzimanje cijelog Emperijina veleprodajnog poslovanja, što je omogućilo koncentraciju na razvoj maloprodaje.

U Grčkoj je svoju veleprodaju Atlantic prodao lokalnom igraču. Zapravo, najveći se dio konsolidacije srednjoeuropskog tržišta odigrao na Balkanu. Slovenski trgovac na malo Tuš Holding izašao je iz Srbije prodavši šest svojih trgovina Idei, lokalnoj podružnici hrvatskog Agrokora, a i druga slovenska kompanija Mercator završila bi u njegovim rukama da nije intervenirala slovenska vlada.

Što se tiče stranih igrača, Delhaize grupa odlučila je ponovno ući u srednju Europu (dosad prisutna samo u Grčkoj i Rumunjskoj), pa je dogovorila preuzimanje Delta Maxija, vodeće kompanije srpskog maloprodajnog tržišta, čime je postala drugi najveći trgovac na malo na Balkanu, odmah iza Schwartz grupe.

Schwartz grupa ušla je na rumunjsku i bugarsku diskontnu scenu s kupnjom trgovina Tengelmann’s Plus. Osim toga, neke je prodavaonice kupila i od Aldija (koji se povukao iz Grčke), te tako, uz sva ostala, zadominirala i tržištem srednje Europe.

Rewe grupa odlučila je svoje cash&carry poslovanje u srednjoj Europi prodati COOP-u iz Švicarske. Time se Rewe grupa potpuno povukla iz Poljske, s najvećeg srednjoeuropskog tržišta.

PROCVAT U RUSIJI
Konsolidaciju tržišta nisu potakla samo spajanja i preuzimanja nego i organski procesi razvoja trgovina u Rusiji i na Balkanu. Usprkos lošoj gospodarskoj klimi, balkanska je regija postala najatraktivnijim područjem središnje Europe s više od 600 novootvorenih trgovina mješovitom robom u 2010., što čini oko 55% svih novih trgovina otvorenih u srednjoj Europi. Daleko od Balkana svoje je širenje nastavio Jerónimo Martins te širom Poljske otvorio 200 trgovina.

Pa ipak, najveći doprinos otvaranju novih trgovina došao je iz Rusije, gdje su trgovci na malo otvorili još 1500 prodavaonica mješovite robe, što je broj koji čini gotovo 60 posto svih novih prodajnih mjesta tog tipa u središnjoj i istočnoj Europi.

Najveći igrači, X5 Retail grupa i Magnit, otvorili su 456, odnosno 827 novih trgovina. Za usporedbu, strani trgovci na malo koji posluju u toj zemlji trudili su se držati korak s Metro grupom koja je tijekom prošle godine otvorila tek šest novih prodavaonica (pet cash&carry trgovina i jedan Real hipermarket).

TRŽIŠNO PREVIRANJE

Prognoza Planet Retaila pokazuje da će očito vodstvo ostvariti oni trgovci na malo koji su u srednjoj i istočnoj Europi pokrenuli slične strategije hitrog organskog razvoja, a to su X5 Retail grupa, Magnit i Schwartz.

Ruski trgovci u 2011. planiraju otvoriti više od 500 trgovina, a Schwartz grupa, uz agresivan razvoj na već osvojenim tržištima, sprema se i na ulazak u Litvu i Srbiju, odnosno na pokrivanje cijele srednje Europe.

Drugi igrači, kao što su Metro grupa, Carrefour, Ahold i Rewe grupa, u budućnosti bi mogli izgubiti svoj položaj na tržištu i to iz nekoliko razloga. Prvenstveno, njihov tempo razvoja je sporiji, koncepti trgovina nejasni su, a neki od tih trgovaca razmatraju čak i napuštanje nekih svojih prodajnih formata.

Carrefour je doživio negativne rezultate, izuzme li se promet od ekspanzije, a prihodi iz Grčke u opadanju su još od 2009. Sa sličnim bi se problemom mogao suočiti i u Poljskoj.

Ahold se bori na visoko konkurentnim tržištima Češke i Litve. Rewe grupa traži novi format za svoj koncept diskontne trgovine Penny, a zadnje, ali ne i najmanje važno: Metro grupa cilja na unapređivanje svojih trgovina mješovitom robom i prodaju svojih Real hipermarketa u Poljskoj, Rumunjskoj i Rusiji.

Odluka o prodaji samo jednog prodajnog formata, koji vodi neki od gore spomenutih trgovaca na malo, otvorila bi veliku priliku za trgovce poput Walmarta, Tesca i Jerónimo Martinsa, koji sigurno neće propustiti priliku da se nametnu u regiji. Moglo bi doći do velikih spajanja i preuzimanja.

vodeci-trgovci-cee-regije-tablica-1-10-large
vodeci-trgovci-cee-regije-tablica-10-20-large1

MILOŠ RYBA
Viši analitičar maloprodaje

planet-retail-logo