Kompanije iz Hrvatske, Mađarske, Španjolske i Turske vode pregovore s Vladom RS-a o strateškom partnerstvu u Fabrici šećera a.d. Bijeljina s ciljem pokretanja proizvodnje u ovoj tvornici i izmirenja dugova prema vjerovnicima.

Na pitanje tko je zasad najozbiljniji kandidat, Rade Rakić, predstavnik malih dioničara Fabrike šećera, odgovorio je da je za njih dobar svaki partner koji ozbiljno pristupi izazovu pokretanja proizvodnje i izmirenju dugova.

Prema njegovim riječima, dugovi prema radnicima i ostalim vjerovnicima iznose oko 20 milijuna KM (10 milijuna eura).

Radnici ove tvornice još čekaju početak proizvodnje koja bi, prema planu Vlade RS-a, trebala početi sredinom 2015. godine.

“Prvo tijekom jeseni ove godine treba završiti pregovore sa strateškim partnerima, kako bi strateški partner mogao ugovoriti sijanje jesenje šećerne repe u jesenjoj sjetvi. Također, strateški partner do sredine naredne godine mora izvršiti remont i rekonstrukciju postrojenja”, rekao je Rakić te dodao kako bi, prema tom planu, u lipnju 2015. trebale biti obavljene hladne i tople probe postrojenja.

Prije nekoliko godina bijeljinsku šećeranu privatiziralo je banjalučko poduzeće Agrokop, u vlasništvu Zorana Ćopića.On je ove godine pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog pranja novca i suradnje s narko-klanom Darka Šarića, te je sud naredio da mu se oduzmu dionice Šećerane jer je njihova kupovina financirana prljavim novcem. Vrijednost oduzete imovine, koja je stečena izvršenjem krivičnog djela, iznosi 20 milijuna KM. (Oslobođenje)