Tvrtka Ovum iz Zagreba podnijela je krajem ožujka Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Konzumom zbog duga od 9,5 milijuna kuna, doznaje se u četvrtak iz tog suda

Vjerovnik ima tražbinu prema dužniku u iznosu od 9,575 milijuna kuna uvećano za zakonsku zateznu kamatu od dana dospijeća pojedinih iznosa, koji se temelji na ugovor o kupoprodaji, odnosno za isporučenu, a neisplaćenu robu, navodi se u prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka.

Tvrtka Ovum d.o.o. svoj prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Konzumom temelji na odredbama Stečajnog zakona koje kao stečajni razlog navode “prezaduženost”.

Inače, račun Konzuma i dalje je blokiran.

Prijedlog pokretanja stečaja nad tim trgovačkim lancem još je jedan u nizu pokazatelja o krizi u Agrokoru zbog koje se već danima vode pregovori između banaka, velikih i malih dobavljača i inih dionika u rješavanju problema u tom koncernu.

Danas se, pak, u Saboru očekuje glasovanje o tzv. ‘lex Agrokoru’, kojemu je cilj zaštititi interese hrvatskog financijskog sustava, gospodarstva, radnika i zaposlenika Agrokora.

U srijedu je Nadzorni odbor Konzuma donio odluku da sadašnjeg predsjednika Uprave Slavka Ledića i člana Uprave Domagoja Jelenca zamijeni Teo Vujčić, dosadašnji predsjednik Uprave Dijamanta u Zrenjaninu.

Kasno sinoć sastali su se premijer Andrej Plenković i glavni direktor za restrukturiranje Agrokora Antonio Alvarez III, a nakon razgovora su poručili da je najvažnije vratiti povjerenje u koncern, kako vjerovnika, tako i dobavljača i kupaca.

“Mislim da je to najbitnija poruka javnosti, medijima i za sve aktere u ovoj cijeloj situaciji… najbitnije je da se u ovom trenutku i zakonskim okvirom i signalom prema potencijalnim kreditorima pošalje poruka povjerenja, restrukturiranja, dugoročne održivosti poslovanja kompanije i stabilnosti hrvatskog gospodarstva”, rekao je Plenković.

Alvarez je, pak, kazao kako je situacija u Agrokoru jedna od najtežih s kojom se dosad susreo.

“Riječ je o trgovačkom lancu pred kojim su brojni izazovi i zapravo je najveći problem gubitak povjerenja. Da nije došlo do tog gubitka povjerenja, mogli bismo reći da kompanija posluje i radi uobičajeno”, rekao je Alvarez. (Hina)