Nedavnom kupnjom 6,8 posto vlastitih dionica Uprava Kraša odlučila je spriječiti potencijalno preuzimanje tvrtke od strane Mesne industrije Pivac koja već godinama kupuje Kraševe dionice.

kras-ulaz-midiIako u Krašu uvijek naglašavaju da braću Pivac koji preko svoje tvrtke sada drže gotovo 20 posto Kraševih dionica vide kao prijateljske investitore, odluka da za vlastite dionice iskeširaju čak 47 milijuna kuna ukazuje na to da se radio klasičnom potezu obrane od preuzimanja. Može se to zaključiti i iz odgovora na naš upit o razlozima kupnje 93.986 vlastitih dionica.

“Kupnja dionica od Kapitalnog fonda provedena je u cilju jačanja vlasničke strukture malih dioničara, poglavito kroz provođenje radničkog dioničarstva, a sukladno strategiji koju njegujemo i održavamo već više od 25 godina. Dionice su kupljene u trezor Društva sukladno članku 233. Zakona o trgovačkim društvima”, odgovorili su iz Kraša.

Nakon ove transakcije menadžeri i zaposlenici Kraša kroz model radničkog dioničarstva izravno kontroliraju najmanje 32,3 posto vlasništva.

Najveći udjel u vlasničkoj strukturi (19,76 posto) drži tvrtka Esop d.o.o. preko koje radnici ostvaruju prava otkupa dionica, a nakon kupnje udjela Kapitalnog fonda, u tvrtkinom trezoru je 11,85 posto dionica. Među prvih deset dioničara je i je član Uprave Darko Radišić s udjelom od 0,71 posto, a može se pretpostaviti da menadžeri drže još koji postotak dionica.

S druge strane Mesna industrija Pivac iz Vrgorca drži 19,58 posto dionica i uvjerljivo je najveći pojedinačni vlasnik Kraša. Ivica Pivac i dalje kroz medije poručuje da ‘dionice Kraša kupuje isključivo radi procjene da su vrlo OK’. Međutim, s gledišta investitora ta tvrdnja može proći kad netko ima pet ili 10 posto vlasništva, ali teško može držati vodu kad vlasnički udjel dosegne gotovo 20 posto.

Tada se u stvari radi o strateškom investitoru kojemu vrlo malo nedostaje do kontrolnog paketa (25 posto) odnosno obveze ponude za preuzimanje putem koje je dužan ponuditi otkup dionica svim dioničarima po odgovarajućoj cijeni.

Pritom u konkretnom slučaju to može biti sam Pivac ili netko drugi kojemu će on prepustiti okrupnjeni vlasnički udjel uz odgovarajuću premiju.

Kupnjom dionica od Kapitalnog fonda, Uprava Kraša je donekle oslabila poziciju Pivca, ali bitka će se vjerojatno nastaviti s obzirom na veliki free float, odnosno značajnu količinu slobodnih dionica dostupnih na tržištu. Prema podacima Zagrebačke burze, radi se čak 60 posto od 1,37 milijuna kuna izdanih dionica.

O borbi za vlasničku prevlast u Krašu svjedoči i kretanje cijene dionice koja je od početka godine porasla tri posto dok je istovremeno CROBEX indeks oslabio 4,4 posto. (tportal.hr)