GIUPPH Svjetski dan voda midiPod sloganom “Voda – bogatstvo Hrvatske” jučer je u organizaciji GIUPPH (Gospodarska interesna udruga proizvođača pića) u hotelu Internacional održana svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda.

Kako bi potaknuli svijest o vodnom bogatstvu Hrvatske i naglasili važnost odgovornog odnosa prema vodi, tom prigodom okupili su se najvažniji hrvatski proizvođači prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda: Cedevita, Jamnica i Podravka.

Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede, istaknula je strateški značaj vode i upoznala prisutne s aktivnostima koje Ministarstvo poljoprivrede poduzima u sektoru voda.

Direktorica GIUPPH Jasna Čačić u svojem je izlaganju dala pregled hrvatskog tržišta dok je o europskom sektoru voda u boci govorila predstavnica EFBW-a (Europska federacija voda u boci) Lisa Strübbe.

Osim osvrta na tržište voda u Republici Hrvatskoj, Čačić je govorila o karakteristikama prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda, njihovoj važnosti kao strateškog proizvoda te važnosti pažljive zaštite i nadziranja resursa kao zaloga za buduće generacije.

Svojim izlaganjima, svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda uveličale su Edita Volar Pantić iz Ministarstva poljoprivrede, prof. Mirna Habuda Stanić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Andrea Gross Bošković iz Hrvatske agencije za hranu.

Gospodarsko-interesno udruženje proizvođača pića ima 28 članica među kojima su tri najveća proizvođača prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda: Jamnica, Podravka i Cedevita.

Kako bi se voda kategorizirala kao prirodna mineralna voda, mora biti isključivo iz podzemnog izvora koji obavezno mora biti zaštićen, mora imati izvornu čistoću i stabilan mineralni sastav, ne smije biti podvrgnuta niti kemijskom niti tretmanu dezinfekcije i u boce se mora puniti na izvoru.

Kako bi se voda kategorizirala kao prirodna izvorska voda, mora se crpiti iz podzemnog izvora i biti prikladna za konzumaciju na izvoru te se na izvoru mora puniti u boce, ne smije biti podvrgnuta niti kemijskom niti tretmanu dezinfekcije, ali ne mora imati stabilan mineralni sastav.