Realna godišnja stopa rasta trgovine na malo usporila je lipnju na 3,8% (kalendarski prilagođeni indeksi), izvijestili su analitičari Raiffeisen banke dodajući kako su pozitivne godišnje promjene nastavljene i 17. mjesec zaredom. U odnosu na svibanj, prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je manji za 1%.

“Na navedena kretanja upućivali su i podaci o fiskalnim računima prema kojima se nominalna vrijednost prometa u trgovini na malo u lipnju povećala 16,3% godišnje podržana zasigurno i povećanom turističkom potrošnjom. S druge strane, na usporavanje godišnje stope rasta (s 4,3% u svibnju) upućivali su i pokazatelji potrošačkog optimizma koji su u lipnju zabilježili pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini”, navode analitičari RBA.

U odnosu na svibanj realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 4,7% dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 6,4%. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima je porastao za 5,2%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,3%.

Nominalne promjene zamjetno su veće pa je prema izvornim i kalendarski prilagođenim indeksima nominalan promet veći za 19,6% u odnosu na lipanj 2021.

Godišnji porast prometa, ostvarilo je devet od jedanaest trgovačkih struka, dok je najveći doprinos porastu nominalnog prometa u odnosu na lipanj 2021., prema izvornim indeksima, došao od trgovačke struke Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 41,2% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 8,7%, Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 20,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 7,1%, te Specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama, s porastom prometa od 20,4% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,1%.

Trgovina na malo, godišnja realna promjena

“Posljednji podaci zaokružili su i statistiku ovog pokazatelja za drugo tromjesečje. Nakon rasta od 1,4% u prvom tromjesečju, realan promet u trgovini na malo u razdoblju od travnja do lipnja viši je za 5,1% u odnosu na isto razdoblje 2021. (kalendarski prilagođeni indeksi). Stoga tijekom drugog tromjesečja možemo očekivati i razmjerno snažan doprinos osobne potrošnje gospodarskom rastu”, navode dalje analitičari dodajući kako je, unatoč neizvjesnosti i visokim inflatornim pritiscima, prosječna realna stopa rasta u kumulativnom razdoblju siječanj-lipanj ubrzala na 3,4% (kalendarski prilagođeni podaci).

Zaključuju kako će učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja zasigurno usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. “Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, po umjerenim stopama nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti. U pozitivnom smjeru djelovat će uspješna turistička sezona budući da i kod fizičkih pokazatelja, a osobito kod financijskih očekujemo dvoznamenkaste stope rasta. To će zasigurno doprinijeti očuvanju raspoloživog dohotka te tako utjecati u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja”, kaže se na kraju analize analitičara RBA.