U prvoj polovici godine prosječan realan godišnji rast trgovine na malo 3,4%

U odnosu na svibanj, prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je manji za 1%

Realna godišnja stopa rasta trgovine na malo usporila je lipnju na 3,8% (kalendarski prilagođeni indeksi), izvijestili su analitičari Raiffeisen banke dodajući kako su pozitivne godišnje promjene nastavljene i 17. mjesec zaredom. U odnosu na svibanj, prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je manji za 1%.

“Na navedena kretanja upućivali su i podaci o fiskalnim računima prema kojima se nominalna vrijednost prometa u trgovini na malo u lipnju povećala 16,3% godišnje podržana zasigurno i povećanom turističkom potrošnjom. S druge strane, na usporavanje godišnje stope rasta (s 4,3% u svibnju) upućivali su i pokazatelji potrošačkog optimizma koji su u lipnju zabilježili pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini”, navode analitičari RBA.

U odnosu na svibanj realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 4,7% dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 6,4%. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima je porastao za 5,2%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,3%.

Nominalne promjene zamjetno su veće pa je prema izvornim i kalendarski prilagođenim indeksima nominalan promet veći za 19,6% u odnosu na lipanj 2021.

Godišnji porast prometa, ostvarilo je devet od jedanaest trgovačkih struka, dok je najveći doprinos porastu nominalnog prometa u odnosu na lipanj 2021., prema izvornim indeksima, došao od trgovačke struke Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 41,2% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 8,7%, Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 20,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 7,1%, te Specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama, s porastom prometa od 20,4% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,1%.

Trgovina na malo, godišnja realna promjena

“Posljednji podaci zaokružili su i statistiku ovog pokazatelja za drugo tromjesečje. Nakon rasta od 1,4% u prvom tromjesečju, realan promet u trgovini na malo u razdoblju od travnja do lipnja viši je za 5,1% u odnosu na isto razdoblje 2021. (kalendarski prilagođeni indeksi). Stoga tijekom drugog tromjesečja možemo očekivati i razmjerno snažan doprinos osobne potrošnje gospodarskom rastu”, navode dalje analitičari dodajući kako je, unatoč neizvjesnosti i visokim inflatornim pritiscima, prosječna realna stopa rasta u kumulativnom razdoblju siječanj-lipanj ubrzala na 3,4% (kalendarski prilagođeni podaci).

Zaključuju kako će učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja zasigurno usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. “Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, po umjerenim stopama nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti. U pozitivnom smjeru djelovat će uspješna turistička sezona budući da i kod fizičkih pokazatelja, a osobito kod financijskih očekujemo dvoznamenkaste stope rasta. To će zasigurno doprinijeti očuvanju raspoloživog dohotka te tako utjecati u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja”, kaže se na kraju analize analitičara RBA.

Prethodni članakDvije domaće dobrotvorne kampanje osvojile najvažniju svjetsku PR nagradu
Sljedeći članakJiří Struk iz PepsiCoa preuzima vodstvo brand marketinga u Heureka Grupi