ulosci-vizual-midiSkorašnji topliji dani i time oskudnija odjeća koja zahtijeva diskretniju zaštitu povećat će prodaju tampona, a početak turističke sezone rast cjelokupne kategorije intimne zaštite žena

Kategorija uložaka obuhvaća sve jednokratne uloške koji se koriste za vanjsku zaštitu za vrijeme menstrualnog ciklusa. Uloške prema tipu dijelimo na dnevne i higijenske. Oni mogu biti različitih veličina, s većom ili manjom moći upijanja, s krilcima ili bez.

S druge strane, tamponi su svi jednokratni proizvodi namijenjeni nutarnjoj zaštiti tijekom menstrualnog ciklusa.

U trgovinama se mogu kupiti s aplikatorom ili bez te također mogu biti različitih veličina i s većom ili manjom moći upijanja.

RAST OD TURIZMA
Kategorija uložaka i tampona u zadnjih je 12 mjeseci (od ožujka 2011. do veljače 2012. godine) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carry i diskontnih objekata te ljekarni) ostvarila prodaju od 255,3 milijuna komada, što je za +0,5% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vrijednosna prodaja, pak, iznosila je 202 milijuna kuna, što je za -3,7% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a za takvo kretanje zaslužno je sniženje cijena proizvoda te rast udjela trgovačkih robnih marki unutar kategorije.

Važno je spomenuti da na ovu kategoriju proizvoda znatno utječe turistička sezona te tako sredinom ljeta, u srpnju i kolovozu, ulošci i tamponi bilježe veću količinsku i vrijednosnu prodaju.

TRADICIONALNO TRŽIŠTE
ulosci-grafVodeći proizvođači prema količinskom udjelu s pripadajućim robnim markama na hrvatskom tržištu u zadnjih godinu dana (od ožujka 2011. do veljače 2012. godine) su Procter&Gamble (Always, Naturella, Discreet), SCA (Libresse), Johnson&Johnson (Carefree, O.B.), Lola Ribar (Lola Lady), Paloma (Ona), Tosama (Vir, Viriana) te Violeta (Violeta), uz dakako neizostavne trgovačke robne marke.

Najznačajnija podjela kategorije je ona prema tipu proizvoda. Najveći dio ili 56% količinske prodaje kategorije zauzimaju higijenski ulošci. Slijede ih dnevni ulošci s 39%, dok najmanji dio kategorije (5%) čine tamponi.

Prema ovakvoj podjeli kategorije možemo zaključiti da se žene i dalje okreću tradicionalnijim proizvodima, tj. ulošcima, dok se manji dio populacije odlučuje za tampone, čija prodaja bilježi značajniji rast u ljetnim mjesecima kada ležernija odjeća očito zahtijeva diskretniju zaštitu.

Prema moći upijanja, najveći dio kategorije zauzimaju “obični“ (‘normal’) proizvodi sa 65% ukupne količinske prodaje kategorije. Sljedećih 31% kategorije odlazi na proizvode s većom moći upijanja (‘super’), dok proizvodi s nešto manjom moći upijanja, tzv ‘light’ proizvodi čine 4% kategorije.

NAJVAŽNIJE DROGERIJE
Najvažniji kanal prodaje za kategoriju uložaka i tampona su drogerije koje čine 37% ukupne količinske prodaje. Po važnosti slijede supermarketi koji prodaju 23% ukupne realizacije kategorije, dok se u hipermarketima proda 14% kategorije.

Potom dolaze velike trgovine mješovitom robom s 12% prodaje, srednje trgovine mješovitom robom s 10% udjela u prodaji, dok se u malim trgovinama proda tek 4% kategorije.

Vrlo brzo mnoge će žene početi planirati ljetni godišnji odmor koji će se jednim dijelom ravnati i prema njihovom menstrualnom ciklusu, a trgovci su već trebali isplanirati zalihe ove kategorije proizvoda jer turistička sezona upravo počinje.

kotexMenstrualni oblozi
Pojava prvih “menstrualnih obloga” povezuje se čak s izumom Benjamina Franklina, ručnika za sprečavanje krvarenja od sačmenog ranjavanja. Kao prva komercijalna uporaba spominje se 1888. godina i Southall’s oblog, dok je prvo službeno oglašavanje ovih proizvoda zabilježeno tek 1921. godine pod brendom Kotex, ime derivirano od riječi COTton (pamuk) i TEXture (tkanina).

ULOŠCI I TAMPONI
Kristina Vrdelja
nielsen-logo-potpis-wide