Unilever-midiNizozemski prehrambeni i kozmetički div Unilever izvijestio je u utorak o blagom padu dobiti u 2015. godini, koju su ocijenili izazovnom zbog usporavanja gospodarstva.

Prošle godine neto dobit pripisiva dioničarima smanjila im se pet posto, na 4,91 milijardu dolara.

Prihodi su pak porasli 10 posto, na 53,3 milijarde dolara zahvaljujući povećanom obujmu prodaje količinama i povoljnom tečaju.

“Pripremamo se za teže uvjete na tržištu i snažna kolebanja u 2016., na koje ukazuju događaji u svijetu u proteklih nekoliko tjedana”, ističe u priopćenju izvršni direktor Paul Polman.

Po njegovim je riječima 2015. bila izazovna s obzirom na sporiji globalni gospodarski rast, intenziviranje geopolitičkih nestabilnosti i izrazitu kolebljivost valutnih tečajeva i cijena roba.

Potražnja za proizvodima grupe, uključujući Knorr juhe, Dove proizvode za njegu, Hellmann’s majonezu i čaj Lipton, ponovo je bila “krhka”, priopćila je tvrtka.

Unatoč povećanju temeljne prodaje za 4,1 posto “mnoga tržišta u nastajanju ostala su slaba, osobito ona koja ovise o izvozu nafte i ostalim robama”, dodao je Unilever u izvješću za 2015.

Europska tržišta zabilježila su rast, posebno u segmentu proizvoda za domaćinstvo i sladoleda. Prodaja hrane bila je osobito snažna u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Latinska Amerika također je ostvarila “dvoznamenkasti rast temeljne prodaje” dok su rezultati na azijskim tržištima bili mješoviti.

Unilever je osnovan 1930. godine i izrastao je u veliki konglomerat koji zapošljava oko 173.000 ljudi širom svijeta. (SEEbiz.eu)